Вести

Прогон ме само ојачао

- Од "градоначелника са визијом" завршили сте у притвору због оптужби за "злочиначко удруживање, корупцију". Грађани, судећи према резултатима, нису поверовали у ову другу квалификацију...
- У Србији су, нажалост, честе измишљене афере, политички прогон и медијски линч. Неки су деценијама чекали на рехабилитацију због незаконитог политичког прогона, али ево, ваљда је дошло време у којем се неправде те врсте мало брже исправљају.

- Оптуживали сте некадашње савезнике из ДС да стоје иза вашег прогона. Јесте ли до сада утврдили зашто вам се све то догодило и због чега сте ушли у тежак рат са бившом странком?
- Данас је ваљда свима јасно да је ДС градила ауторитарну власт која се супротстављала плурализму мишљења, владавини права, слободи медија. Суровост такве власти је посебно изражена према неистомишљеницима у сопственим редовима. Мој концепт децентрализације Србије и аутономије Војводине није имао већинску подршку унутар ДС и ја сам то прихватио као реалност с којом могу да живим. Али је челницима те странке у Војводини мој опстанак на политичкој сцени очигледно био неприхватљив.

- Шта је, са ове дистанце, био суштински разлог вашег разлаза са ДС?
- ДС је након избора 2004. кренула путем манекенско-маркетиншке политике, уз негативну селекцију људи које поставља на јавне и страначке функције. Ту политику обележиле су велике обмане, како саговорника у ЕУ тако и комплетне домаће јавности, а ја се нисам уклапао у тај концепт. Док сам 2006. и 2007. добијао домаће и међународне награде за свој рад и резултате у Зрењанину, мој положај у странци је бивао све гори. После избора 2008. године, у још једној политици обмане јавности и ЕУ, названој "борба против корупције у сопственим редовима", ДС је потпуно раскрстила са мном.

- После тринаестомесечног притвора поручили сте 2009. да у политици нисте рекли последњу реч. Јесте ли још тада били сигурни да ћете се вратити на чело Зрењанина?
- Као непосредни сведок њене лоше политике, већ тада сам био сигуран у пораз ДС на првим следећим изборима.

- И сада стижу оптужбе из табора демократа да сте нерегуларно дошли на чело града. Помиње се да сте платили одборници ЛСВ да пређе у ваше редове, да сте од скупштине направили циркус...
- Госпођа Лукреција Урсулеску, о којој је реч, све је објаснила за скупштинском говорницом, а и без ње је постојала већина за формирање нове градске власти. Са друге стране, губитници на изборима траже себи утеху измишљајући приче о куповини одборника.

- Може ли се ваш политички сукоб са покрајинском влашћу коју држе Пајтићеве демократе одразити на рад зрењанинске управе?
- Ако свако буде радио свој посао, проблема не сме бити. Поступци покрајинске власти у овом мандату ће бити контролисани од стране државе, што до сада није био случај, а то је неопходно да би се, између осталог, спречила и некоректност покрајине према појединим локалним самоуправама.

- Критикујете начин на који се уводи аутономија Војводине, а били сте против и актуелног
покрајинског статута. Каква је аутономија потребна Војводини?
- Војводина би и у свом, и у интересу Србије, могла имати и већу аутономију од садашње, али на суштински другачији начин. Аутономија има смисла ако од ње имају корист грађани и привреда, а не само покрајински властодршци. Нико у Војводини не живи боље због тога што се њен извршни орган сада зове влада, а не више извршно веће, или због тога што постоји нека канцеларија у Бриселу на чијим вратима је грб Војводине. Кренуло се погрешним путем, од симбола и стварања парадржавних органа у покрајини зарад задовољења политичке елите у Новом Саду, уместо да се размишљало о бољим решењима за привреду, грађане и локалну самоуправу.

- Верујете ли да је на републичком нивоу све решено и да ће бити формирана коалиција
ваших напредњака са социјалистима и УРС?
- Разговори странака теку у добром правцу и верујем да ће Србија до краја месеца добити добру владу.

- Какве промене у држави очекујете?
- Очекујем вођење реалне политике, искрен однос према грађанима, престанак расипања јавног новца и јачање привреде.

НАГАЂАЈУ ДА ЋУ БИТИ МИНИСТАР ПОЉОПРИВРЕДЕ

- Спекулисало се да ћете ви преузети министарство пољопривреде. Да ли је то искључено сада када сте стали на чело Зрењанина?
- У медијским спекулацијама претходних десет година био сам виђен и за министра локалне самоуправе, директора НИС, председника покрајинске владе, шефа кабинета председника државе и још много тога. Неки уживају у нагађањима и лобирањима, али ја не спадам у такве.