Вести

Противзаконит реизбор судија биће оборен

Ми имамо одређене примедбе на тај текст и те примедбе ћемо изнети у Скупштини Србије, а какав ће коначан исход бити... Одлуку ће донети Председништво странке у уторак ујутро, дакле за када је заказан састанак.
Оно што је веома важно, доставићу вам одмах по окончању конференције за новинаре копију текста да видите, при чему то неће бити иницијатива, већ ћемо покренути поступак пред Уставним судом Србије, на основу члана 168. став 2. Устава Републике Србије којим ћемо тражити оцену сагласности са Уставом става 5. члана 102. закона о судијама из више разлога и ја ћу вам укратко не правнички већ овако речником обичног човека рећи о чему је реч.
Дакле, читава такозвана реформа правосуђа изведена је на противуставан, на противзаконит начин. Начин на који смо ми поднели, начин на који покрећемо поступак као СНС, то потписује Томислав Николић председник странке, уверени смо да ће доћи до обарања противуставног и противзаконитог  реизбора судија, али избора пре свега председника Врховног касационог суда данас и многих других ствари које су учињене не само на противзаконит и нелегалан начин, већ и на потпуно неморалан начин, супростављен свим, рекао бих, нормама које би се позивале на разум.
Истовремено, ми располажемо бројном документацијом која показује да супротно предлозима Венецијанске комисије, нису утврђени мерљиви критеријуми, а пре свега у поступку реизбора није било фер, проверљиво и поуздано, оно што називате оценама у раду судија.
Постојале су бројне злоупотребе, бројне куповине, рекао бих чак и бројни покушаји успешно су окончани, то нису више покушаји - погрешио сам, корупција, јер су много судије изабране на такав начин, а многе судије, које се тиме нису служиле - нису изабране и мислим да је и ово што је ЕУ послала свој допис јасно показује да Србија није на добром путу ка ЕУ и да ЕУ не може да се служи са криминалним реизбором и криминалном реформом у правосуђу.
СНС се неће сложити са тим, ми смо легалним путем учинили све што смо могли, покренућемо поступак на основу члана 168. става 2. Устава Републике Србије, дакле за оцену сагласности са уставним одредбама става 5. члана 102. Закона о судијама и очекујемо да Уставни суд донесе одлуку која ће бити у складу са највишим правним актом наше земље.
Желео бих на крају да истакнем само да оцене појединих министара у Влади Републике Србије који критикују опозицију и говоре о томе да им је опозиција лоша, таква врста омаловажавања својих политичких противника, то не сме себи лако да дозволи ни неко у опозицији, а то власт себи никада не сме да дозволи. Нешто што сам лично слушао 2000. године из уста двојице великих лидера, тада су искључиво увредљивим тоном говорили о својим опозиционим противницима, није прошло шест или седам месеци, смењени су са власти и отишли су у политичку историју. Таква нервоза Млађана Динкића, коју показује и још неколико министара, говори много више о њима, него о нама. Ми, наравно, своје недостатке знамо и трудимо се да их исправљамо.
Желим да вам кажем да ћемо ми наравно јачати Председништво странке и остале органе странке, пред Скупштину странке. Видећете, биће ту и нових имена, врло познатих и изненађујућих за неке, па вам унапред то најављујемо да не буде да је то нешто сад случајно се догодило пред седницу Скупштине странке. Изволите, ако имате неко питање?

Новинар: Рекли сте да ће у уторак бити донета коначна одлука о Сребреници, када ћете имати консултације у вези тога?

Александар Вучић: Ми смо имали неку врсту неформалних консултација, али ниједна наша примедба није усвојена и о томе је Томислав Николић говорио, а видимо да нечије јесу, али о томе ће господин Николић говорити у Скупштини Србије, и ми ћемо у уторак донети коначну одлуку. Пошто, знате, неки су написали данас наш коначан став, иако из текста видите, дакле из текста сте видели да то нигде није речено и шта да радите, да се убијете сад, да кажете ономе што прави припрему текста како то нема никаквог смисла, али шта ћете, зато на 50 телефонских позива морам да одговорам, а онда им кажем: извините, јесте ли ви то негде прочитали у тексту, у тексту тога нема, али једно је сигурно, о томе ће одлучивати Председништво СНС, о томе неће одлучивати ни Борис Тадић, ни Војислав Коштуница и то је ствар коју вам гарантујем.

Новинар: Можете ли рећи колико је укупно потписа прикупљено до данас?

Александар Вучић: Не знамо тачан број, предаћемо их следеће недеље, то вам кажем са сигурношћу, али знате каква је то документација и колико је то обимно. Прво ми морамо да прегледамо, да видимо по општинама, па да средимо по окрузима, па негде то није најчиткије, па да то склоните што вам није најчиткије и што није најбоље урађено, то је огроман, огроман посао, и то сређујемо. Дакле, отприлике има 1 150 000, али немојте ме држати за реч, пошто окружни и општински одбори то достављају петком, До недеље ће морати да доставе сав материјал, дакле да бисмо ми то могли да спремимо за три или четири дана, кад Председништво донесе одлуку да то шеф странке преда и онда мислим да ћете знати тачан број, али већ у недељу ће Ђурић и Селаковић знати, у плус - минус неколико хиљада.

Новинар: Опростите што инсистирам макар оријентационо колико има?

Александар Вучић: Свакако је преко 1 100 000, то дакле знам без икакве сумње.
Али су наши људи радили тежак посао, сигуран сам да су многи од вас не само их видели на улици, знате колико су врата обишли. Да није било ових кампања локалних, којима су нас нарочито мучили властодршци, тај би број био много већи. Наши људи раде без новца, за џабе, иду од врата до врата због својих идеја, а не зато што ћете нешто да им платите, тако да су свакако обавили страховито велики посао и на томе смо им изузетно захвални. Ово је не само огроман посао за странку, већ је ово огроман посао за целу Србију.
А очекујем какав ће одговор да им буде! Ако мене питате, мислим да ће им одговор бити не нарочито паметан, као и до сада. Знате ли да они својим одговорима, да не претерам - глупим, боље да кажем не нарочито паметним, управо су потврђивали исправност прикупљања потписа и одговори Славице Ђукић Дејановић и неких других, да је неко паметан у власти, рекао би очигледно да постоји велики број људи који хоће промене и ми то поштујемо, али ово није најбољи тренутак. Тако би одговорио паметан политичар из власти, а овако они само показују да су мали и да не заслужују позиције на којима се налазе.
Изволите, ако имате још неко питање?
Вас новинаре молим, оно што је најзначајније, ми ћемо вам сад поделити материјал. Дакле, то ће Томислав Николић потписати, само неће бити иницијатива, већ ће бити покренут поступак. 30 народних посланика има право на покретање поступка, очекујем да ћемо обезбедити тих 30, тек ако не обезбедимо тих 30, биће иницијатива за покретање поступка, али то је већ правничка терминологија, ви ћете то моћи да видите.
Дакле, убеђени смо и много очекујемо од расправе пред Уставним судом и Уставни суд би морао да донесе одлуку у складу са Уставом. Уверени смо да ће они  бити озбиљно у проблему како да сачувају и одбране нешто што не ради и не  функционише. Ви данас имате судије који су били у оставинском поступку, Соња Бркић, значи директно се политика умешала на најгори могући начин, за правнике ви знате шта је ванпарични поступак, неко вам дође из некада редовног суда, Основног суда у Врховни касациони суд и ви знате да сам у праву. То никаквог смисла нема, а да не причам колико је часних и поштених судија морало да остане код куће и да се више не појављује на послу, зато што нису били политички подобни или зато што нису платили одређену цену на неком месту, а и то ћемо вам показати озбиљну документацију.
Дакле извините, ово је скандал над скандалима, они су преводили дописе, Високи савез судства напише једно, они у преводу за ЕУ на енглеском напишу друге ствари. То ћу вам спремити већ за понедељак, потпуно друге ствари напишу и такав превод иде у ЕУ, а питајте их што крију ко змија ноге, мислим на писмо из ЕУ које су добили поводом реформи правосуђа.
Прочитали смо у Блицу у једној реченици, две реченице, да је ЕУ незадовољна тим и тим, нема писма нема целине текста.
Хвала вам најлепше што сте дошли на нашу конфернцију!