Вести

Радни састанак амбасадора Фабриција и министара за европске интеграције и здравља, о вакцинама за Србију и набавци медицинске опреме

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са шефом Делегације ЕУ у Србији, амбасадором Семом Фабрицијем и министром здравља Златибором Лончарем о приоритетима вакцинације у нашој земљи, потребама за набавком медицинске опреме, те о даљем јачању здравствених капацитета за борбу против ковид пандемије.

Министарка је истакла да су на радном састанку анализиране додатне могућности пренамене средстава са програма ЕУ ПРО + чији је корисник Министарство за европске интеграције, а за потребе набавке медицинске опреме, фрижидера, замрзивача за дубоко замрзавање, миниванове за транспорт и дистрибуцију вакцина како би спремни дочекали вакцинацију.

Лончар је поручио да је вакцина најбољи одговор на тренутне епидемиолошке изазове и да је изузетно важно да се заједнички, кроз сарадњу и међусобну подршку на њих одговори.

Истакао је да је Србија прва у региону успела да обезбеди прве дозе, чиме отпочиње имунизација становништва.

Фабрици је нагласио да је сада преломни тренутак у борби против пандемије са доступним вакцинама и да се сви заједно морамо борити више него икад.

На састанку је поручено да ће ЕУ и Србија наставити блиско да сарађују и саговорници су се сложили о даљим хитним мерама које треба предузети, а за које ће ЕУ пружити директну хитну финансијску подршку, између осталог и за вакцине.

Европска унија од почетка пандемије помаже Србији, како финансијски тако и у виду хитне медицинске опреме и материјала.

 

 

 

Извор: Танјуг