Вести

Радосављевић: Срби са КиМ верују Србији и председнику Вучићу

Српска листа са Косова и Метохије обележила је годину дана од оснивања, а Винка Радосављевић, потпредседница Срспке листе, за „СНС Информатор“ каже да је суштинска промена коју је Српска листа донела на политичко небо КиМ укрупњавање српске политичке снаге и до сада невиђена кохезија када је реч о политичким циљевима.

- Српска листа је, наступајући јавно са својим отворено просрпским програмским начелима, успела да се наметне као неко од кога у битној мери зависи функционисање политичких структура у Приштини. У међувремену смо, због бруталне демонстрације насиља над нашим представницима и директором Канцеларије за КиМ, Марком Ђурићем, престали да активно партиципирамо у владајућој већини у Приштини, међутим, захваљујући Српској листи, нико овде више о Србима и њиховом политичком утицају не говори са ниподаштавањем. Најважнији резултат Српске листе је то што се изборила да се са српским народом на КиМ данас разговара као са јединственим политичким колективом. Срби су овде, захваљујући Српској листи, данас чврсти и јединствени у својим захтевима и циљевима. Разуме се, драгоцену и пресудну помоћ и подршку нам је у том процесу обједињавања и уједињења српског политичког корпуса на КиМ пружили су председник Вучић и држава Србија.

* Како данас живи наш народ на КиМ? Колико поверење им улива то што имају подршку и заштиту државе Србије и што данас могу бити сигурни у то да никада неће остати сами?

- Српски народ на Косову и Метохији је у марту 2004. године на веома болан начин схватио колико погубно може бити када иза себе нема снажну Србију и одлучне људе на њеном челу. Тако нешто се нашем народу никада више не сме догодити, и уверена сам да неће док год је председник Александар Вучић гарант наше безбедности. Као Српкиња која живи јужно од Ибра, у Клини, свакодневни сам сведок сурових услова у којима опстаје наш народ у енклавама. Једино што нам улива снагу да опстанемо јесте поверење у Србију и њеног председника, и нада да ће нам будућност донети још конкретније видове помоћи и подршке наше државе и већа политичка права. Србима јужно од Ибра изнад свега су важни мир и стабилност, како би могли да наставе да живе окружени Албанцима.

* Како народ реагује на иступе и залагање појединаца из СПЦ који су истоветни са залагањима Наташе Кандић, Соње Бисерко, разних невладиних организација, Ђиласа, Јанковића, Јеремића, Обрадовића и њима сличних, а који највише одговарају албанској страни?

- Јединство српског народа и наше цркве на Косову и Метохији је органско и нераскидиво. И у прошлости је у оквиру цркве било појединаца који су наступали у своје име или руковођени интересима који, у суштини, нису српски. Тако је и данас, јер су и поједина свештена лица склона разним политичким утицајима и застрањивањима. Надам се де ће таква одступања од црквено -народног заједништва остати само инциденти и излети појединаца. Црква је била увек темељ опстанка нашег народа на овим немирним подручјима, и то не могу да наруше амбициозни појединци, колико год гласни и вирални били. Црква је увек делила судбину свог народа и уверена сам да ће тако бити и у будућности. 

* Шта људи мисле о политици Александра Вучића и о својој будућности на Косову и Метохији?

- Чињеница да је председник Вучић највиши проценат гласова на изборима добио управо од Срба на Косову и Метохији потврђује у коликој мери наш народ има поверење у њега и са коликом надом упире поглед према Београду. Људи су овде, без обзира на сав шум који у јавности стварају противници председника Вучића, свесни да немају већег пријатеља од своје државе и да немају коме да се обрате за заштиту осим Београду. Срби су на КиМ кроз векове опстајали у немогућим условима, и без обзира на сва затирања и сеобе увек је овде опстајало национално језгро које је чувало српске тапије и било живо сведочанство о томе чија је ово земља. Тако ће и остати.

 

 

 

Извор: СНС Информатор