Вести

Рагуш: Очекујем продубљивање сарадње са компанијама Шенџена

Потпредседница Народне скупштине Републике Србије Марина Рагуш, оценила је да посета Кини представља једну од најзначајнијих парламентарних посета ове године и изјавила да очекује да Србија продуби сарадњу са најзначајнијим компанијама из кинеског града Шенџена.

Подсетила је да су након посете кинеског председника Си Ђинпинга Србији, српски парламентарци имали прилику да учествују у Пекингу на Четвртом састанку Комисије за сарадњу Народне скупштине Србије и Сталног комитета Свекинеског народног конгреса.

"Имали смо прилику да разменимо међусобна искуства, да отворимо простор за велику сарадњу", навела је Рагуш.

Подсетила је да су српски парламентарци имали сусрет и са председником Свекинеског народног конгреса Џаом Леђијем, коме су уручили позив од стране председнице парламента Ане Брнабић да дође у Србију и додала да очекују да се та посета ускоро реализује.

Када је реч о посети Шенџену, навела је да су српски парламентарци имали прилику да виде неке од најзначајнијих компанија тог града, попут "Huawei-a, BYD-a, Mindray-a, Ubtech-a" као и да се састану са председником Сталног комитета народног конгреса Шенџена Даијем Јунглонгом.

Рекла је да очекује узвратну посету представника Сталног комитета народног конгреса Шенџена Србији, као и продубљивање сарадње са најзначајнијим компанијама тог града.

"Компаније које нуде изванредан потенцијал, како држави Србији, тако и малим и средњим предузећима", истакла је Рагуш.

Још један члан делегације, специјални саветник председнице Скупштине Михаило Јовановић оценио је да је посета Кини завршена са великим политичким и привредним резултатима и истакао да је сусрет српских и кинеских парламентараца први сусрет званичних делегација две државе након сусрета председника Вучића и Сија у Београду, када је потписана изјава о Заједници са заједничком будућношћу.

Говорећи о високотехнолошким компанијама из Шенџена, Јовановић је истакао да те компаније троше од 20 до 30 одсто својих прихода на истраживање и развој, као и да оне у свим областима користе вештачку интелигенцију.

"Сигуран сам да ће нам ова искуства из Шенџена допринети да што боље и ефикасније реализујемо наш програм, "Србија 2027- Скок у будућност", наше планове за модернизацију, примену вештачке интелигенције, дигитализацију, биотехнологију. Али и да ћемо покушати да отворимо врата великим кинеским компанијама, које нису довољно присутне у Европи", рекао је Јовановић.

Потпредседница Народне скупштине и председница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Снежана Пауновић оценила је посету српске делегације Кини као веома успешну и навела је да пример града Шенџена, који се веома брзо развио у последњих 30 година, представља додатни мотив да се испуне планови везани за пројекат "Скок у будућност".

Навела је да ће по повратку у Београд разговарати са ресорним министарствима и Привредном комором Србије, како би им указала на важност сарадње са великим компанијама из Шенџена.

Подсетила је да 1. јула ступа на снагу Споразум о слободној трговини са Кином, који ће захтевати одређена прилагођавања законских решења у обе државе, па је навела да ће српски парламент свој део посла по томе питању урадити врло брзо.

"Сматрам да овде има простора за сарадњу, да има много простора за отварање врата кинеским компанијама у Србији. То ће свакако ојачати нашу економију и отворити нова радна места", рекла је Пауновић.

Додала је да се нада да ће и Србија имати прилику да угости представнике кинеске политике и бизниса и оценила је да су Кинези разумели да је Србија добар мост за њихову сарадњу са Европом.

Председник Одбора за законодавство, државну управу и локалну самоуправу Угљеша Мрдић захвалио се кинеским домаћинима на гостопримству.

"Ово је потврда искрених, пријатељских односа Републике Србије и Народне Републике Кине, ово је само потврда свега онога што су договорила два председника, Александар Вучић и Си Ђинпинг. Билатерални односи су на највишем нивоу, а очекујем у наредном периоду наставак добре сарадње законодавних институција", рекао је Мрдић.

Делегација Народне скупштине завршила је своју службену посету Кини, коју је започела у Пекингу у понедељак.

Делегација је учествовала на Четвртом састанку Комисије за сарадњу Народне скупштине Србије и Сталног комитета Свекинеског народног конгреса, а рад те Комисије представља највиши ниво институционалне сарадње коју Србија има са другом државом.

Српски парламентарци су се у Пекингу сусрели са председником Свекинеског народног конгреса Џаом Леђијем, који је трећи по рангу члан Политбироа Комунистичке партије Кине, што га чини и трећим човеком у Кини.

Српска делегација је у Пекингу посетила и Српски културни центар, Забрањени град, Музеј историје Комунистичке партије Кине и Кинеску железничку групу.

 

 

 

Извор: Танјуг