Вести

Режим неће да помогне развоју пољопривреде

Ми смо говорили о реформи правосуђа, раније говорили смо о лажној либерализацији на цене нафтних деривата, а посебно данас наглашавамо и озбиљан проблем који постоји у склапању разних уговора између јавних предузећа, посебно енергетике и неких других предузећа који се такође баве разним пословима од трговине па до енергетике.

 

Ми данас тражимо од Владе Србије да достави уговор да се формира заједничко предузеће између ЈП ЕПС-а са једне стране и другог предузећа малог италијанског које се зове Сечи компанија а везано је за изградњу малих хидроелектрана на Ибру. Дакле, питамо Владу Србије ко јој даје право да распродаје природне ресурсе у Србији и то на овај начин на који она то ради и питамо како је могуће да ова италијанска фирма неколико месеци пре него што је направљен енергетски споразум између Србије и Италије направи партнерски однос са компанијом једног енергетског тајкуна који се зове Војин Лазаревић.

Дакле, пре него што је јавност Србије уопште знала да ће бити енергетског споразума између Србије и Италије, пре него што смо знали да ће постојати уопште компанија Сећи која ће обављати те послове сутра у Србији, дакле та компанија је направила партнерски однос са компанијом једног енергетског тајкуна и данас имамо ситуацију да је ЕПС највеће електропривредно предузеће на Балкану, са 8000 мегавата инсталисане снаге, са 30.000 запослених, са годишњим обртом од 800 милиона евра, направила заједничку компанију, у којем при томе има мањински однос са малом италијанском компанијом која броји 89 запослених, са само једним циљем - да граде мале хидроелектране на Ибру, да енергију коју произведу из тих малих електрана дирекно пласирају на италијанско тржиште, а да при томе када Србији буде била потребна струја она ту исту струју мора да купи пута три наравно јер у питању је зелена енергија.

Дакле, у чијем интересу јесте склапање једног таквог уговора? Ми из СНС сматрамо да то није у интересу Србије, да је то на штету грађана Србије, на штету енергетског споразума и то је само један од примера како функционишу, односно како изгледа та системска корупција у енергетском сектору. Дакле, СНС данас поново говори да кроз цене деривата, цену електричне енергије, цену течног нафтног гаса, цену топлотне енергије, да грађани Србије плаћају корупцију. Свака од тих цена, почев од цене нафтних деривата, цена струје, цена топлотне енергије морале би да буду ниже за 25-35% и то пре свега због корупције. СНС се залаже за три врло јасне ствари. Прва ствар јесте борба против корупције, друга ствар јесу закони, а не овакви закони који немају чак ни подзаконска акта итд па имамо ситуацију да могу овакви уговори да се праве и под три, али није под три по важности, стручни људи који ће спровести то.

Изволите ако има питања, ја ћу одговорити било везано зе енергетски споразум било за пољопривреду.

Новинар: Како гледате на овај најављени тендер, везано за Колубару?
Зорана Михајловић-Милановић: Ми смо дуго чекали причу о Колубари, не само о Колубари, она је требала да буде на мрежи још 2007. године и неко треба да нам објасни како се то десило да од 2007-2011. ми немамо извођача радова на Колубари. Дакле, озбиљно је питање, да ли ће то да се заиста реализује?! СНС сматра да под хитно морамо да имамо нове капацитете, али ја имам утисак да ту није поставка добра. Цела база није добра. Дакле, шта је приоритет. Хајде да видимо је ли то Колубара, је ли то Тесла б-3, шта је с тим обновљим изворима. Бојим се да ће и то да пропадне, а ја вам кажем да ће ове године Србија имати озбиљан проблем са струјом и са угљем зато што ми нисмо отворили ниједно рудно поље већ 7 година. Значи увозићемо угаљ за рад термоелектрана, а то нигде у свету нема, а имамо сасвим довољне количине угља за рад термоелектрана за најмање 40 година. Неко мора да положи рачуне зашто се тиме није бавио  него се бавио стварима попут разних трговина како би новац практично из енергетског сектора излазио.

Изволите, је ли има још питања?
Ако нема више питања, хвала вам лепо.
Пријатно!