Вести

Режим штити тајкуне

зорана-милановићКорист од деловања овакве Владе, односно владајуће већине у тој Влади, а то је ДС и ту корист имају само они, као и одређене привилегије, као и наравно и они тајкуни који заједно са њима кроје законе.

На пример, како функционише данас Влада у енергетском сектору јесте рецимо рад Агенције за енергетску ефикасност. Српска напредна странка данас пита који су то резултати Агенције за енергетску ефикасност, Србија је данас последња не у региону, него у Европи по енергетској ефикасности, односно по томе колико енергије троши по јединици БДП.

Дакле, Србија троши највише енергије по јединици БДП и због тога су сви наши производи врло неконкурентни и због тога смо ми у свету на зачељу колоне земаља које имају степен конкурентности.

Затим,  наше је питање где раде људи који нису више запослени у Агенцији за енергетску ефикасност, а ми отприлике кажемо да је један део тих људи запослен управо у компанијама тајкуна. Дакле, Агенција за енергетску ефикасносност није ништа друго него параван за злоупотребе које се врше путем издвајања новца на основу одређених пројеката у области енергетске ефикасности, ми немамо ништа против да се раде пројекти из области енергетске ефикасности, али питамо ко добија те послове, по којим критеријумима?

Дакле, СНС ће укинути Агенцију за енергетску ефикасност, јер тај посао ће радити Министарство енергетике, а први задатак Српске напредне странке у тој области биће да помогнемо домаћинствима, грађанима реално да мање троше енергије и да самим тим, као земља, мање увозимо енергије.

Друга важна област која показује како функционише данашња Влада јесте формирање Савета Агенције за енергетику, тај Савет Агенције за енергетику ради незаконито већ неколико година, због тога што је члановима тог Савета, њих је укупно пет, истекао мандат. Дакле, два члана Савета за енергетику, њима је истекао мандат 2008. године, 2009. су друга два члана којима је такође истекао мандат, а председнику Савета за енергетику мандат је истекао маја прошле године.

Дакле, све што је та Агенција донела, од Правилника одређених цена електричне енергије, гаса итд. је незаконито већ три године. Е, то показује како функционише Агенција за енергетику, једно од најважнијих тела. Дакле, Српска напредна странка сматра да до промена мора да дође, те промене се односе на озбиљне промене у смислу борбе против корупције и на даље наравно подизање пољопривреде и енергетике.

Хвала вам!