Вести

Само избори могу да прекину економски и социјални суноврат

Наставак исте економске политике, али са новим људима личи на онај народни  систем "сјаши Курта да узјаше Мурта" потврђујући да је реч о личном, а не концепцијском сукобу којим власт покушава да грађане анестезира илузијом о тобожњем преокрету.

Показала су се, нажалост, исправним наша упозорења да ће суспензија закона и владавина уредбама захаваљујући којима су се  министартава претворила  у квази пословне банке довести до колапса српске економије и друштва. СНС и њен Економски тим нису срећни што су се обистиниле готово све прогнозе што данас премијер критикује и прича о свему ономе што смо ми причали, а били критиковани од те исте Владе у последње две године.  Ми се не окрећемо назад. Нас интересује животни стандард грађана и могућност да се оствари бољитак. Ми нудимо конкретна решења, а она се одбацују само зато што долазе од опозиције, чак и не размотривши неке од конкретних предлога које ћу вам навести. СНС поставља неколико питања премијеру и Влади Републике Србије:

1. Господине Цветковићу, да ли ваша јучерашња изјава да Влада тек сада, по одласку господина Динкића,  може озбиљно да ради, значи да је она пуне три године у до сада најозбиљнијој кризи српске економије и друштва, радила неозбиљно?

2. Да ли ћете и по одласку Динкића наставити са погубним концептом - распродај, задужи се и потроши. У последње две године задуживали смо се 3.300 евра у минути, 202.000 по сату  односно 4,86 милиона долара на дан.  Питамо да ли то значи да ћете изгладнели народ у наредних годину дана, само зарад голог опстанка на власти, задужити за додатних близу две милијарде евра?

3. Да ли сада, по одласку Динкића, имате конкретне мере и активности које ћете предузети да спречите да дневно по педесетак људи изгуби радно место, да зауставите највећу инфлацију у Европи, да спречите несташицу основних животних намирница и спречите даљу ерозију животног стандарда или је стратегија ширења оптимизма једина ваша стратегија?

4.  Да ли ћете и по одласку Динкића, уместо да стварате атрактиван инвестициони амбијент (растерећењем привреде, смањењем бирократских процедура и корупције, што предлаже СНС) наставити политику субвенционисања радних места с обзиром да је Влада консензусом донела Уредбу о условима и начину привлачења директних инвестиција (2.000-10.000 евра по запосленом, уз минимум 50 запослених и минималне инвестиције од 500.000 евра) и то без јасних критеријума ко и како добија субвенције?  Сматрате ли и себе одговорним што смо захваљујући тој политици запослили укупно 5.000 људи, а истовремено је пред вашим очима без посла остало 250.000?  Док смо субвенцијама  запошљавали  једног радника, без посла је остајало истовремено 50 људи, односно заменили смо једно радно место гашењем 50 постојећих.

3. Да ли ћете и даље наставити са истом политиком када Динкићев наследник преузме Министарство економије и настави по устаљеној рецептури субвенционисања нових радних места. Ако је тако, имате ли план како да обезбедите 10 милијарди евра колико је потребно запослити милион незапослених? Напротив, ако ћете блокирати њихове одлуке, има ли смисла уопште седети заједно са њима у Влади и продужавати агонију у којој се налази?

5. Да ли имате конкретан сет економских мера које ће спречити да дневно по педесет људи остаје без посла?

6. Да ли ће и по одласку Динкића,  држава бити генератор неликвидности реалног сектора и како намеравате да решите проблем 63.000 предузећа у блокади банака?

7. Да ли сте господине Цветковићу  у стању да решите било који проблем на време и пре штрајка или ћете убудуће терет одговорности пребацивати на ММФ који је, и сам уверен у Вашу неспособност, почео да ради Ваш посао?

8. Ако већ Ви немате адекватна решења за проблеме привреде зашто не затражите на првој наредној седници да се на дневни ред уврсти захтев СНС, односно Предлог Закона о изменама и допунама Закона о јавним набавкама који је одмах примењив и затвара у највећој могућој мери све канале којима се одлива новац, али и пукотине за злоупотребе и намештање тендера.? Подсећамо Вас да према независним агенцијама овим каналима годишње исцури преко милијарду евра државних пара и прелије се на приватне и страначке рачуне. Ево једне идеалне прилике, без много муке, само подизањем руку владајућих странака уз гласање опозиције да се највећем одливу средстава стане на пут. Било би ту новца и за просвету и за здравство, а да се не угрози макроекономска стабилност у земљи.

9. Ако сте заборавили на обећања о радикалном смањењу министарстава, јавне администрације и службеника подсећамо Вас да је СНС једина отишла корак даље у конкретизацији те идеје и предала Народној скупштини  Предлог Закона о изменама и допунама Закона о Влади и министраствима чијом применом би се уштедело на десетине милиона евра уштеда у оскудном и увек дефицитарном буџету Републике Србије.

10. Да ли је највећи проблем у Влади изјава Млађана Динкића о Вашој некомпетентности, док се рецимо известај ДРИ прећуткује, пријаве су поднете против министара због ненаменског трошења новца и то није проблем, или ћете и тај проблем решити, као и прошле године, смешном оптужбом на рачун рачуновођа да не раде довољно квалитетно свој посао?

Даме и господо, оно што СНС интересује је оно што интересује грађане Србије. Да ли је овај сукоб личне или концепцијске природе? Ако је личне, чему онда замајавање народа и бацање прашине у очи изгладнелом народу, а ако је концепцијске природе како је могуће да се нова економска концепција и нова економска политика спроводи са људима из странке чији је председник оквалификован као велика штеточина који ће неминовно водити његову економску политику. Очигледно је да је ово један сукоб који се може решити једино ванредним парламентарним изборима. Неспособност власти и њихови сукоби и антагонизми су исувише скупи за неподношљив социјално-економски положај већине грађана Србије.
Да ли има  питања?
Ако не, ја вам се захваљујем!