Вести

Само избори могу да спрече пропаст привреде

 

Српска напредна странка поставља питање режиму, због чега бежи од израде социјалних карти, које би показале праве прилике у којима живе грађани Србије, а онима који су у невољи омогућиле да са њих буде скинут део финансијског терета за стање за које, најчешће, нису сами криви. Социјалне карте су, наравно, само једно од неиспуњених обешћања режима, које није испуњено управо из разлога што је режим доследан у намери да рачун за своје привилегије испостави најугроженијим слојевима становништва.

 

Српска напредна странка такође сматра да повећањем стопе ПДВ-а на рачунаре, режим показује свој однос према развоју, према науци и према будућности Србије у целини. Новац потрошен на привилегије, не може се надокнадити на рачун читавог друштва које режим оваквим потезима, заправо, гура у информатичку изолацију. Политика Српске напредне странке подразумеваће врло активну подршку у развоју ИТ сектора, који је, имајући у виду, постојање и домаће банке у овој области и једно од ретких развојних шанси које наша земља поседује. Иначе, овај податак о повећању стопе ПДВ-а на рачунаре добро иде у прилог чињеници да је Србија на самом зачељу по питању укупних улагања у науку. А ја ћу само подсетити на податак да Србија издваја за науку само 0,3 посто БДП-а, што је три и по пута мање од европског минимума, док већина европских земаља улаже чак десет пута више. Мислим да те бројке, саме за себе, најбоље говоре о односу актуленог режима према науци, али на неки начин и према младима у Србији, због тога што добар део средстава за науку традиционално бива искоришћен од стране младих стручњака, који своје знање после употребљавају у привреди. Такође, подсетио бих на економску законитост која указује на везу између процента улагања у науку и раста БДП-а, тако да није чудо што је привредни раст у Србији стално успоравајући и у сталном паду што признају чак и званичници режима, ако узмемо у обзир какав је однос власти према науци.

Ја вам се захваљујем. Изволите ако имате неких питања, било каквих.

Новинар: Рекли сте да су избори у Србији неопходни. Председник Демократске странке  и Србије је јуче, на Изборној скупштини, рекао да избори неће бити следеће године, већ у пролеће 2012. године и да ће Демократска странка на њима победити. Како ви коментаришете ту изјаву?

Марко Ђурић: Дакле, ми сматрамо да је та изјава неодговорна, сматрамо да је нови, наводни, лажни развојни план режима који је представљен на јучерашњем Конгресу Демократске странке, само друго име за план о подели привилегија. Сматрамо да промене које су неопходне Србији не могу донети људи због којих су промене неопходне. Према томе, сматрамо да је укупан однос власти према резултатима сопствене политике поражавајући.

Уколико имате још неко питање ја сам спреман да одговорим.

Уколико не, ја вам се захваљујем што сте дошли на нашу конференцију.