Вести

Шапић: Храм Светог Саве један је од најлепших храмова на свету

Уређење платоа испред Храма Светог Саве и изградња подземне гараже у Скерлићевој улици два су важна пројекта која ће бити реализована у наредној години, а Београд ће добити простор који ће бити у складу са лепотом и важношћу коју сам храм носи, изјавио је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић.

Како је нагласио у изјави за медије, Храм Светог Саве један је од најлепших храмова на свету и као такав заслужује потпуно уређен простор на платоу где се налази.

"Претходне две-три године трајао је процес усаглашавања о томе како би плато требало да изгледа да би био у складу са архитектуром, лепотом и важношћу овог прелепог храма, али и потребама наших суграђана, нашег народа и свих који овде долазе. Усагласили смо ставове са Српском православном црквом о томе и коначно смо спремни да се крене у последњу фазу, према пројекту академика Бранислава Митровића и професора Дејана Миљковића. Очекујемо да радови започну у току 2024. године и да плато испред Храма Светог Саве заиста постане симбол овог дела Европе, као што је сам храм постао много више од тога", рекао је Шапић.

Шапић је истакао да је подземна гаража у Скерлићевој, може се рећи, саставни део овог читавог великог пројекта.

"Најпре јер постоји велика потреба за паркирањем у овом делу града, а када будемо уредили овај плато онако како треба да изгледа, овде ће наравно да борави далеко већи број људи. Ова гаража имаће око 370 места, добијени су локацијски услови, у току је завршетак израде пројектне документације и очекујемо да у следећој години започнемо њену изградњу. Недуго после завршетка платоа испред Храма Светог Саве требало би да буде готова и гаража, а реализацијом ова два пројекта суштински ћемо овом делу града дати потпуно нови изглед", рекао је Шапић.

 

 

Извор: Танјуг