Вести

Шапић: Конститутивна седница биће одложена за још два дана

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић изјавио је да ће конститутивна седница Скупштине града бити одржана у недељу, 3. марта, до 12. сати, када истиче законски рок, а да ће до тада коалиција "Београд не сме да стане" заузети коначан став и обавестити јавност шта су одлучили.

Пре почетка конститутивне седнице Скупштине Београда, Шапић је рекао да ће председавајући Тома Фила седницу одложити за два дана.

"Фила ће ову Скупштину одложити на два дана, до 3. марта када је последњи рок за њено конституисање и наши одборници тамо се неће појавити да би он онда имао основа да је одложи до тог датума", рекао је Шапић.

Шапић је додао да се у међувремену доста тога променило због чега смо се одлучили да одложимо седницу на још два дана и дали коначан и заједнички став, као и ставили све на сто.

"Када смо 19. фебруара прву заказану седницу Скупштине одложили, због специфичности ситуације и овог момента и дешавања на политичкој сцени у Београду и одлучили да формирамо ту врсту легитимитета, али и да сачекамо да видимо да ли ћемо то успети, пре свега с господином Несторовићем, кога смо сматрали легитимним и кредибилним, из простог разлога, јер су тада сви његови саборци из покрета стајали уз њега", рекао је Шапић.

Шапић је рекао да ће Фила заказати седницу Скупштине града 3. марта до 12 сати када истиче рок.

"Ми ћемо свакако до те недеље заузети наш коначан став и обавестити јавност шта смо одлучили", поручио је Шапић.

Рекао да је очигледно да је последњи извештај ОДИХР-а изиритирао део опозиције, и очигледно да неће да се помире са неким стварима, као и да су спремни на далеко озбиљније консеквенце.

"Ми то морамо да спречимо. Не смемо да дозволимо урушавање државе и уставно - правног поретка, рушење на улицама, јер ако будемо то тек тако дозволили, прихватили њихов стандард да свако после сваких избора ко је незадовољан иде на улицу и да се туче, обрачунава на тај начин, улазимо у анархистичко друштво и онда нам нема спаса", рекао је Шапић. 

Шапић је поручио да ће урадити све да и Београђани и сви грађани ове земље буду спокојни.

"И у складу са тим ћемо донети одлуку у наредна два дана, а каква год она буде била, након тога свакако нећемо дозволити, или ћем барем учинити све, ти сценарији који се најављују растурања, уништавања, спречавања заиста су недопустиви", рекао је Шапић.

Шапић је навео да је са носиоцем листе "МИ - Глас из народа" за Београд Александром Јерковићем разговарао и да су практично дошли до коначног договора, али су то зауставили из разлога јер су, како је рекао, уважили вољу покрета "МИ - Глас из народа" да је Несторовићев став о не улажењу у коалиције и њихов став, тако да не би било легитимитета.

"Јер смо се одлучили да заузмемо тај став и да човека кога су они сами прогласили јединим кредибилним (Несторовића) и ми то прихватимо, иако вероватно он јесте заслужан за највећи број гласова које је та група добила", навео је Шапић. 

Додао је да се у међувремену распао тај покрет, па су они који су до јуче њега (Несторовића) сматрали јединим кредибилним и легитимним почели да га оптужују.

"Из тог разлога су се неки људи који одлучују и код нас (у Српској напредној странци) дошли у ситуацију да преиспитају своје ставове о томе да ли је господин Несторовић једини легитиман, кад га више ни они (у Покрету) не сматрају легитимним. И чули сте јуче премијерку Ану Брнабић да она сматра да треба да се направи данашња већина коју смо и тада рекли да имамо. Пре свега с господином Јерковићем и још једном припадницом његовог покрета и да тиме завршимо ову агонију која очигледно добија далеко веће размере", навео је Шапић. 

Додао је да је остао при старом ставу, не зато што овај сматра мање исправним, већ уколико су прихватили став да је Несторовић једини легитиман, Шапић је за то да се остане при њему, без обзира што су му они одузели сав кредибилитет и легитимитет у ових десетак дана. 

"Али понављам да не сматрам да је нелегитимно јер је тако функционисала српска политичка сцена преко 20 година и они који су нас оптужили за немање легитимитета су урадили далеко, далеко горе ствари. И не мислим да је лоше, да је неморално, нелегитимно или како год да склопите већину са људима који желе да подрже вашу политику јавно. Јерковић је на то био спреман као неко ко је био носилац те листе (градске). Због свега тога смо одлучили да померимо седницу и да добијемо још два дана да би заузели заједнички став", закључио је Шапић.

 

 

Извор: Танјуг