Вести

Шапић: Кружни токови убрзаће проток саобраћаја

Кружни токови уместо раскрсница са семафорима градиће се на потезу од Кванташке пијаце до уласка на Пупинов мост, а у циљу убрзања протока саобраћаја и ослобађања „уског грла”, најавио је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић приликом обиласка батајничког насеља Шангај у општини Земун.

"На читавом том потезу стварају се огромни „чепови” због чега се тренутно раде пројекти за кружне токове. Саобраћајно растерећење тог потеза много ће значити становницима општине Земун и људима који живе на левој обали Дунава, у насељима Овча, Борча и Крњача, али генерално и свим суграђанима. Општина Земун и овај део Новог Београда најбољи су пример на којем можемо да покажемо како кружни токови могу квалитетно да побољшају проток саобраћаја у нашем граду", рекао је Шапић који очекује да ће током идуће године бити завршени ти радови.

Он је додао да одавно у Европи постоји такав стандард са кружним токовима.

"То би значајно убрзало саобраћај у том делу Земуна, а посебно би значајно допринело насељу Батајница које се налази на крају тог пута, али и свим пропратним насељима. На овај начин практично би добили неки облик заобилазнице, где би било могуће директно искључење са ауто-пута, што би значило и бољу повезаност са Новим Београдом и Земуном. Деоница од Кванташке пијаце до Пупиновог моста није претерано дугачка, али је изузетно фреквентна јер туда пролази велики број људи, а изградњом кружног тока људима би се на дневном нивоу омогућио знатно квалитетнији живот", рекао је Шапић.

Према његовим речима, други пројекат на којем се ради јесте Батајнички друм, од Пупиновог моста ка ауто-путу, у дужини од око осам километара.

"Планирано је да саобраћајница читавом дужином добије по две траке у оба смера, али и да се раскрснице претворе у кружне токове јер су анализе показале да је то могуће", рекао је Шапић.

Шапић је обишао и радове на изградњи водоводне мреже у батајничком насељу Шангај. Он је истакао да ће на нову мрежу бити прикључено око 1.800 домаћинстава, као и да ће читав посао бити завршен до краја новембра.

Шапић је подсетио да је у фебруару обишао радове, те да је првобитно било планирано да на мрежу буде прикључено око 1.000 домаћинстава, али је на крају тај број готово удвостручен.

"Планирана је изградња мреже за око 1.000 домаћинстава, да би касније било обухваћено додатних 500 до 600, а сада су процене да ће коначна бројка бити око 1.800 домаћинстава. Када је водоводна мрежа у питању, посао је практично завршен и преостало је још неких стотинак метара, што би требало да буде завршено до краја месеца. Тренутно су у току радови на прикључењу домаћинстава на мрежу. Изузетно је важно да се послови завршавају у разумним роковима и да се радови не „отежу” јер то нема смисла. Укупна вредност радова на изградњи водоводне мреже је 320 милиона динара", рекао је Шапић.

Он је додао да се тренутно ради на још неколико пројеката везаних за овај део града, од којих је најважније ново гробље у Батајници, које је у фази завршетка пројектовања.

"То је иницирала Општина Земун, али постоје одређени проблеми са локацијским условима. Ипак, ново гробље у Батајници је неопходно и због тога нећемо одустати, без обзира на административне или друге проблеме. Радови на проширењу гробља у Угриновцима су почели и очекујем да тај посао буде завршен релативно брзо", истакао је Шапић.

 

 

Извор: Танјуг