Вести

Шапић: Морамо да вреднујемо и чувамо своју историју

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић обишао је изложбу "Сарајевски атентат: Визуелна историја" која је, под покровитељством Града Београда и ЈП "Београдска тврђава" приређена на Савском шеталишту на Калемегдану.

Шапић је, у присуству аутора изложбе, историчара Милоша Војиновића истакао значај оваквог догађаја који кроз фото-документацију описује дешавања пре и после Сарајевског атентата на Аустро-угарског престолонаследника Франца Фердинанда.

"Посетиоци ће бити у прилици да виде аутентичне фотографије из тог раздобља од којих се неке први пут појављују у јавности, а везане су за учеснике атентата на Франца Фердинанда, као и атмосферу пре и после поменутог атентата", навео је Шапић.

Истакао је да као друштво морамо више да се посветимо догађајима из наше историје, који су нас дефинисали и који ће дефинисати будуће генерације.

"Реч је без сумње о највећем догађају који се догодио на овом поднебљу, а који је био увертира у Први светски рат. Због тога морамо да знамо и вреднујемо ствари из наше прошлости", указао је Шапић и позвао Београђане и госте престонице да посете изложбу.

Посебна захвалност иде аутору изложбе Милошу Војиновићу који је, подсетио је Шапић, био студент генерације на оделу за историју Филозофског факултета у Београду, да би потом завршио докторске студије у Берлину и на кога, како је рекао, наша држава у будућности рачуна. Такође се захвалио и иницијатору изложбе, новинарки Љиљани Смајловић и ЈП "Београдска тврђава, која је изложбу организовала.

 

 

 

Извор: Танјуг