Вести

Шапић: Нови и повољнији услови за приватне вртиће

Градоначелник Града Београда Александар Шапић је говорио о томе како сада функционише јавни градски превоз, истакавши да је за ових шест месеци од како се кренуло са изменом, позитивне промене су итекако видљиве.

"Ја сам јуче направио један пресек, шест месеци је прошло како смо одлучили да потпуно променимо систем јавног превоза, што се тиче контроле. Ушли смо у потпуну демонтажу једног накарадног система јавног превоза у читавом Београду, то је деловало као нешто што је немогућа мисија и ко год да је долазио на чело града, сви су тај проблем заобилазили и остављали то са стране. Морам да признам да у моменту када сам то кренуо, постало ми је јасно зашто су се сви тога клонили. Нису нам многи давали шансе за успех када смо то почињали, али ми смо показали шта смо све успели за шест месеци. У време кризе и када ништа није појефтинило, ми смо јавни превоз појефтинили за 50 одсто, зато што сам тада рекао морамо тако да кренемо, да покушамо да вратимо поверење грађана у јавни превоз и на крају крајева у градску управу. Прво смо смањили карте, онда смо увели систем такав да нас сада зову и други градови, не само из Србије, него и из Европе да нас питају како смо то направили, постали смо револуционари нечега што је тада деловало као утопија и сулуда идеја. Чак је и сама куповина карата толико једноставнија, повећали смо и број оних који не морају да плаћају карте", рекао је Шапић.

Шапић је потом говорио о новинама које се тичу приватних вртића, нови и повољнији услови за све родитеље.

"Родитељи чија деца иду у државне вртиће од септембра више немају никакву обавезу плаћања. Што се тиче приватних вртића проблем је био да су они имали неку своју цену, град је обрачунавао 28 000 динара, други проблем је када дете не иде у вртић субвенција се добијала мање 50 одсто по том дану. Јучерашњом одлуком ми смо прво подигли цифру са 28 000 на 34 000 динара, укинули смо сваку врсту оправдања, неоправдања, укида се тих 50 одсто. Када упишете дете у вртић, добићете гарантовано 33 000 динара без обзира на то да ли је дете ишло или не у вртић. И последње, а не мање битно, више неће родитељи бити ти који ће јурити, чекати субвенцију, него ће град диреткно уплаћивати вртићу, ви потпишете протокол са вртићем, па вртић потписује уговор са нама. Ово је једна изузетно важна одлука, која ће иначе град коштати додатно 20 милиона евра годишње", истакао је Шапић.

Између осталог, градоначелник Шапић овог јутра први пут је говорио о својим плановима и променама које жели да уведе када је реч о Београдској арени.

"Не знам колико је ексклузивно или није, али рећи ћу, нисам то још увек нигде говорио. Прво, постоје неки симболи града, који се никада не могу продати никоме. Мој предлог ће бити да Арена пређе у јавно предузеће града Београда и да пре свега вратимо име Београдској арени. Постоје ствари које не могу да буду на тржишту и Београдска Арена треба да остане Београдска Арена. То је важно, важно је да поведемо рачуна о својим симболима, исто као што водимо рачуна о својој историји. Дужни смо да се на један достојанствен начин опходимо према свему", наглашава Шапић.

 

 

Извор: Танјг/ТВ Хепи