Вести

Шапић: Нови изглед Трга Николе Пашића на јесен

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић обишао је радове на реконструкцији Трга Николе Пашића, која је званично почела 26. фебруара и трајаће седам месеци, а према његовим речима, укупна вредност радова је 584 милиона динара.

Шапић је подсетио да су пре два и по месеца најавили радове на реконструкцији Трга Николе Пашића и најавио да ће радови трајати седам месеци те би, ако не буде неких већих проблема, требало да буду готови на јесен.

"Вредност радова је 584 милиона динара. Овај трг је последњи пут рађен и реконструисан 1984. године. Што се тиче фонтане, фонтана ће бити онаква каква је била изворно када се први пут радио Трг Николе Пашића, по решењу тада архитекте Хранислава Стојановића и изгледаће како је изгледала од 1953. године до 1984. године када је реконструисана", рекао је Шапић.

Навео је да ће споменик Николи Пашићу бити рађен паралелно са Заводом за заштиту споменика града Београда и додао да неће дозволити да се реконструкција заврши, а да споменик не буде адекватно истретиран.

Када је реч о Безистану у Београду, Шапић је рекао да је пре две године прешао у јавну намену, а да је пре тога његова намена била комерцијална.

"У овом моменту постоји имовински проблем, јер једна трећина по ободима је приватна својина и не може да се уђе у било коју врсту реконструкције тог простора док се имовина не реши", рекао је Шапић.

Додао је да не зна зашто то није урађено раније, али да желе да све просторе у центру града, нарочито оне где пролази велики број људи, ураде у складу са нормама и стандардима какве заслужује Београд.

"За неких месец дана креће изградња гараже у Влајковићевој улици, пуно времена је прошло због археологије, али се надамо да ће све то кренути негде око 20. марта", рекао је Шапић и подсетио да је завршено и проширење у Булевару Зорана Ђинђића.

 

Нисам међу онима који врше притисак на Вучића да се формира власт у Београду

Шапић је рекао да није међу онима из Српске напредне странке који врше притисак на председника Републике Србије Александра Вучића да се формира већина у Београду.

Одговарајући на питање новинара, рекао је да ће одлуку донети до 3. марта који је, према његовим речима, законски датум за формирање градске власти.

Најавио је такође да ће све додатне информације у вези са формирањем власти у Београду дати сутра на конференцији за новинаре испред Старог двора у 09.45 часова уочи наставка конститутивне седнице Скупштине града Београда која је заказана за 10 часова.

Шапић је раније, пред почетак конститутивне седнице Скупштине града Београда која је била заказана за 19. фебруар, изјавио да ће се, уколико у наредних десет дана не дође до јединственог става на изборној листи "Александар Јерковић - Ми глас из народа", ићи на нове изборе.

"Уколико за ових десетак дана не дође до јединственог става изборне листе "Александар Јерковић - Ми глас из народа", да идемо на нове изборе, баш због тога што мислимо да је Београд неопходна и легална и легитимна и стабилна власт која ће да подржи све изазове пред којима се Србија буде нашла", поручио је Шапић тада.

 

 

 

Извор: Танјуг