Вести

Шапић: Обезбеђено 120 милиона евра за бројне социјалне мере

Град Београд успео је да обезбеди више од 120 милиона евра за бројне социјалне мере, изјавио је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић.

"Поред ђачке помоћи породицама од 20.000 динара по детету коју ће родитељи добити у септембру, и ове године су државни вртићи бесплатни за сву децу, а подигли смо субвенцију за приватне вртиће за 5.000 динара. Прошле године смо купили уџбенике за све основце и средњошколце, ове године дајемо поменутих 20.000 динара за сваког ђака, кренула је и пријава по школама, као и поновна подела бесплатних карата за летњу сезону на свим београдским базенима", рекао је Шапић.

Говорећи о социјалним мерама, навео је да геронтодомаћице бесплатно опслужују око 2.400 људи у Београду.

"Поред тога, обезбедили смо персоналне асистенте за одрасле особе којима је то потребно, обезбедили смо бесплатну услугу личног пратиоца за децу за инвалидитетом, укинули смо листе чекања и по први пут обезбедили да свако дете које има потребу добије пратиоца, затим увели бесплатан дневни боравак за децу ометену у развоју. Две године заредом смо делили новогодишње ваучере у износу од 6.000 динара, увели смо бесплатне карте за јавни превоз за средњошколце, пензионерима обезбедили доживотну бесплатну карту, а цену карте за јавни превоз дупло смо појефтинили", рекао је Шапић.

Истакао је да су то озбиљне социјалне мере за које није било лако обезбедити средства, а да је Град успео да обезбеди више од 120 милиона евра за социјалне мере.

Упитан да прокоментарише одакле новац за све те ствари, рекао је да је бити градоначелник и занатска ствар, осим тога што је политичка функција.

"Ја сам у овом послу 14 година, а 10 година сам водио општину Нови Београд, па ваљда сам нешто и научио. Морате да знате шта је Управа града, морате да знате како функционишу системи, морате да знате на који начин и како да правите приоритете. Да препознате трошкове који су можда непотребни, да имате и довољно политичке храбрости и одважности да уђете у конфликт са многима, јер ту су разне интересне групе које фаворизују одређене пројекте, а ви морате да гледате шта је у интересу највећег броја Београђана, а не различитих интересних група. Управо одатле је новац који користимо за многе бенефите које обезбеђујемо Београђанима", рекао је Шапић.

 

 

 

Извор: Танјуг