Вести

Шапић: Опозиција отворено брани Динка Грухоњића

Председник Привременог органа Града Београда и потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Александар Шапић поручио је да су предстојећи београдски избори све само не локални избори и да долази време када ће морати да се одлучи да ли Србија хоће српску власт и српског градоначелника или антисрпску власт.

Шапћи је и прокоментарисао говор Динка Грухоњића у Дубровнику, али и реакцију друштва која је уследила након тога.

"Скуп који је одржан у Дубровнику је разголитио ствари, и оно о чему је тамо говорио Динко Грухоњић треба да подстакне озбиљну расправу о томе да ли су наши закони довољни кад овакви ставови нису законом кажњиви", рекао је Шапић.

Упркос томе, додао је да је важно и како је на то реаговала српска политичка сцена.

"Морам признати да сам био затечен, јер једно је кад опозиција говори против Александра Вучића, мене или неког трећег или да различито видимо управљање земљом и Београдом, али да се нико од њих није огласио осудио и оградио од тога, од деснице до уједињене прогласовске опозиције и зелено-левих, ми ипак није јасно", рекао је Шапић.

Према његовим речима, не можемо да подржимо оне који, како је рекао, величају убице српског народа, људе који се понашају на сецесионистички начин, говоре најгоре о Српској православној цркви и земљи у којој живе.

"После ћутања целе опозиције од неколико дана, дошли смо сада до отвореног брањења тих људи. А ја се питам да ли би такве ствари могле да прођу у било ком другом европском друштву, на који се управо та опозиција стално позива", упитао је Шапић.

Истакао је да Србија сада има јасно дефинисану политику у, како је објаснио, тешком политичком моменту.

"Са друге стране имамо политику коју репрезентују новинари (Динко) Грухоњић, (Ана Лалић) Хегедиш, (Зоран) Кесић  и други прогласовци, које не да нико није осудио од стране целокупне опозиције, већ је сада здушно и бране. Потпредседница ССП Мариника Тепић је брани, председник Нове Демократске странке Милош Јовановић не сме да се огради и зато ови београдски избори су све само нису локални избори, већ долази време када ће морати да се одлучи, да ли хоћемо српску власт и српског градоначелника или антисрпску власт и југословенског и антисрпског градоначелника", рекао је Шапћи.

Додао је да ће српски градоначелник стати у одбрану свог народа од, како је рекао, проусташких ставова док ће, према његовим речима, антисрпски градоначелник остати нем или подржати такве ставове.

"Ја се 14 година бавим локалном политиком и највише бих волео да причамо само о изградњи школа и вртића, али се поставља питање шта ћемо рецимо у тим школама да учимо, јер у Црној Гори долази нацрт закона по којим се даје право да се промене ознаке пола, имена и матичног броја и деци старијој од 15 година. То је нешто о чему сам говорио пре пар месеци, премијер Мађарске Виктор Орбан је о томе имао референдум, а мени су тада рекли да претерујем. Па ево како претерујем, дошло до Црне Горе. Хоћемо онда да у школама учимо децу како да мењају пол или како да маму и тату зову на неки други начин. Е зато кажем да ово превазилази тему само локално-политичког момента", рекао је Шапић.

Шапћи је, говорећи о претњама које добија Грухоњић истакао да не жели да се у држави Србији било коме деси било шта лоше и да ће бити први који ће стати у одбрану било ког представника друге националности или вере.

Додао је да се њему неће десити ништа, али да Србија мора мало боље да дефинише законе којима ће бити забрањено да, како је рекао, такви људи могу да се баве било којим јавним послом, а да тако говоре о људима који су починили најтеже злочине над српским становништвом.

"Покушајте да у Тел Авиву, Лондону или било ком европском граду причате позитивно о Рудолфу Хесу, зликовцу из Аушвица, али зато кад смо ми у питању, онда је у реду да се имају дупли стандарди и прича о претњама Грухоњићу,  а не о томе шта је тамо изговорено и шта је испровоцирало те претње,  ко је то подржао и покушао да одбрани ставове који су свуда у свету неодбрањиви", рекао је Шапић, поновивши да је то ипак питање за надлежне државне органе.

Шапћи је истакао да се у другим земљама разликују међусобно у многоме, али је свугде забрањено да се угрожава на било који начин народ и држава где се живи, али да се код нас још није раскрстило са неким стварима, попут југословенске, а суштински антисрпске политике.

"Ја кажем да Београд треба да има српску власт и српског градоначелника, јер је таква политика добра свима, јер је Београд космополитски град где се свако увек осећао као код куће, а кад  год нисмо имали српску власт и српског градоначелника, било је добро свима осим Србима. О председнику Александру Вучићу можете да мислите шта хоћете, али морате поштовати институцију председника државе, и чињеницу да је за њега гласало неколико милиона грађана ове земље", рекао је Шапћи.

Говорећи о односу Европе према нашој земљи, Шапић је истакао да је за нормалну и здраву Европу, која уважава традицију и која поштује Србију и њен народ.

"Ми не можемо одустати од Европе јер смо део ње и генерацијски смо се борили током историје за њу на правој страни, али се морамо борити и за вредности које подржавамо а не да будемо уцењивани", истакао је Шапић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Информер