Вести

Шапић: Опозиција заљубљена у своје лажи

У Београду ће у суботу 30. децембра бити поновљено гласање на три бирачка места, од чега два у општини Нови Београд: на бирачким местима број 15, односно у Дечијем вртићу "Пчелица" и број 122 у Основној школи "Драган Лукић". Поново ће се гласати и на бирачком месту број 73 у Основној школи "Вук Караџић" - истурено одељење "Брђани", у општини Вождовац.

На изборима 17. децембра, листа "Александар Вучић - Београд не сме да стане" освојила је највише гласова, око 370.000, али део опозиције је малтене већ у изборној ноћи поручио да је реч о наводној изборној крађи, почели су протести на којима се прво тражило понављање београдских избора, а сада и парламентарних и покрајинских.

Ружне сцене насилних нереда у главном граду обишле су свет, а велика штета нанета је историјском здању - Старом двору.

Све то био је повод за гостовање у јутарњем програму Курир телевизије председника Привременог органа града Београда, Александра Шапића.

Шапић се најпре дотакао насилног протеста од недеље.

"Тамо су се нашли људи који управо траже поверење грађана да сутра у њихово име буду на најодговорнијим местима. Па ако ви овако доживљавате одговорност, онда шта ће бити када би била заиста у вашим рукама. Зато мислим да је важно да се то више никада не понови. Мислим да је реакција државе, пре свега служби безбедности, полиције, била добра. Иако су се поново догодиле тешке повреде пар полицајаца", рекао је Шапић и додао:

- Дошло је и до материјалне штете и историјске штете. Питање је да ли може да се надокнади. Стари двор је под заштитом државе. Подигнут је 1881-82. године. Још не можемо да проценимо колика је штета. Људи су процењивали штету онога што може да се реконструише. Али како бисмо можда проценили колика је штета за уништење намештаја из 19. века, који је питање да ли може да се уопште обнови. Или стаклени мозаици који су стари скоро 90 година. Ту више штета, не може ни да се процени. Иначе, Стари двор је два пута оштећен, па је реконструисан 1930. године. Па је поново после Другог светског рата, након бомбардовања 1941. године реконструисан. Међутим, у оба случаја су ту биле неке непријатељске снаге. А овога пута смо одлучили сами своју историју да скрнавимо.

Шапић сматра да ако дође до понављања београдских избора, листа "Србија против насиља" неће изаћи на њих, већ ће их бојкотовати.

"Сигуран сам да се не би пријавила и да би у том случају ушли у бојкот београдских избора. Покушавајући онда и те следеће изборе да потпуно учине по њима нелегитимним, јер уколико они не изађу на те изборе, они нису легитимни. Као што су и 2020. године бојкотовали, па су рекли да сваки изборни резултат након 2020. године и формирање републичке власти је кршење уставно-правног поретка. Да ће поднети кривичне пријаве и да ни један процес након тих избора не може да буде легалан и легитиман. Па је онда управо та Скупштина расписала нове изборе на које су они изашли. Ту се поставља питање да ли је могуће уопште с таквим људима озбиљно разговарати, пошто немају ни један консистентан став.

Потом се дотакао групе грађана предвођена страначким активистима листе "Србија против насиља" који су блокирали улице пре два дана.

"Пре два дана њих 100 је зауставило улицу Кнеза Милоша, то је хаос био у граду. Они су играли фудбал на углу Немањине и Кнеза Милоша. Много је било смешно, много су се добро забављали у сусрет празницима када је Београд изузетно пун туриста, када има много људи. Људи говоре студенти, па шта значи термин студенти? Колико има студената у Београду? Ево ајде да видимо колико студената има у Београду а колико се њих тамо нашло. То је исто као када дође њих 100, 200, 1.000, 2.000 људи и кажу "ми, грађани Београда, смо незадовољни". Па у Београду живи можда и преко 1.800.000 људи. Овде се поставља питање ко даје било коме право да угрожава свакодневни живот", рекао је Шапић и додао:

- Постоји тачно законски оквир како се протестује, како се пријављује скуп. Ми већ 3 до 4 године живимо стално у некој агонији да ће да зауставе. Да ће изаћи неко на ауто-пут, да ће се зауставити Бранков мост, да ће се зауставити центар града. Ви када у Београду зауставите једну тачку, ту капиларно иде блокирање читавог града. Овде се поставља питање да ли одређене групе људи имају право да малтретирају све Београђане, и грађане других градова. Зна се шта је скуп, зна се шта је протест. Постоје законски оквири и како ви изражавате вашу, на задовољство, на демократски, цивилизован начин. Ја стварно овде покушавам да кажем да овде је питање хоћемо ли ми да се вратимо у нормалан живот у којем ће изборна воља да се заиста показује на изборима. Уз све могуће контролоре, па нико се није бунио, ја не знам, јер ви сте млађи и вероватно не можете да имате ту врсту искуства из претходних изборних процеса.

Шапић се осврнуо и на сам изборни дан за који сматра да је био најмирнији икада.

"Никада мирнији изборни дан није био. Знате увек је у том изборном дану, у тим бирачким местима стално нека тензија, долази до конфликта. Мирнији изборни дан у Београду, није био. Никада се лакше није завршио. Никада сви записници нису били потписани. Сви су чекали победу, тај део опозиције је чекао победу. А када је кренуло да им стиже, онда су се као изненадили. А зашто су се изненадили? Изненадили су се зато што су се заљубили у своје лажи. Заљубили су се у своје лажи које су годину и по дана пласирали да је Београд град у којем они имају неупитну подршку, да све што сам ја радио нема никаквог смисла. Притом када их питате, шта ми тачно замерају што сам радио? Они кажу, бахат је, не пушта своје сараднике. Па те сараднике које ја не пуштам су са мном по 15 година. А те које ви пуштате мењате као чарапе свака три месеца", рекао је Шапић.

 

 

Извор: Курир