Вести

Шапић открио споменик Томи Здравковићу у Скадарлији

Градоначелник Београда Александар Шапић свечано је открио споменик нашем великом композитору и певачу Томиславу Томи Здравковићу, који се налази у београдској боемској четврти Скадарлија. Споменик, који је дело вајарке Катарине Трипковић, заједно с градоначелником открили су и подносилац ове иницијативе у својству грађанина Расим Љајић, као и чланови породице певача, супруга Гордана и кћерка Жаклина.

Шапић је том приликом навео да је ово важан моменат за наш град и за наш народ, те да ће се Скадарска улица засигурно убудуће звати и Томина улица.

"Тома је симбол једног времена, једне културе и душе нашег народа, која се управо у Скадарлији на посебан начин изражава и чега су сведоци странци који дођу овде. Број заиста спонтано скупљених људи такође показује важност овог момента за културу, музику и дух српског народа, који је Тома на специфичан, себи својствен начин успео да сублимира својом уметношћу. Сигуран сам да ће његове песме живети заувек, као и сећање на њега", рекао је Шапић.

Расим Љајић је прецизирао да је прошло две године и два дана од подношења иницијативе Градској управи, коју је потписало неколико хиљада грађана. Захваљујући разумевању и бивше и садашње управе, са Александром Шапићем на челу, у транспарентној атмосфери и поштујући све законом предвиђене обавезе ова иницијатива се данас реализује, навео је он.

"Ово јесте споменик великом уметнику, пре свега песнику, текстописцу, композитору, ствараоцу, па тек онда певачу. Тома је био све то у једној особи, јединствен и непоновљив. Ово је и споменик једном времену, али и споменик супкултури тог времена, коју је Тома својим песмама и те како обележио. Ово је споменик свим женама, тамбурашима, палмама на обали мора, проклетим недељама, кафанама и разноразним судбинама које се дешавају у њима, дакле, његовим песмама", истакао је Љајић.

Споменик је направљен од бронзе, са постаментом висине око два метра, а изливен је у Ливници "Јеремић".

Током свечаности извођене су познате песме Томе Здравковића.

 

 

Извор: Танјуг