Вести

Шапић: Ови београдски избори су најважнији

Председник Привременог органа Града Београда и потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Александар Шапић изјавио је, говорећи о датуму кад би могли да буду одржани нови београдски избори, да очекује да ће они бити расписани у наредних седам, осам дана, након што се изабере председник Народне скупштине Републике Србије, који треба да распише изборе.

"Мислим да нећемо моћи 21. априла на биралишта, јер то значи да би избори требало да буду расписани у среду, тај датум је већ отпао. Када се изабере председник Народне скупштине Републике Србије, од тог момента можемо да гледамо. Ја бих волео да они буду 28. априла, да се одрже што пре", рекао је Шапић за ТВ К1.

Шапић је рекао да очекује да ће бити кандидат за градоначелника и да ће бити "најистуренији" уколико буде кандидат, и да ће говорити о стварима које се тичу Београда, али да ће председник Републике Србије и члан Српске напредне странке Александар Вучић помагати у кампањи.

"То је био један од захтева да га не ставимо на листу, да се одрекнемо његовог имена, а зашто бисмо то радили? Зашто бисмо се одрицали човека који има највећи политички ауторитет и који је поставио платформу политике? Само би луд човек то урадио и до сада то никада није била пракса. Он је јуче и сам рекао да ће помоћи на сваки могући начин. Наравно, неће моћи да учествује на дневном нивоу у кампањи, али очекујем да ће бити ту када то буде требало", рекао је Шапић.

Говорећи о евентуалној коалицији са другим странкама у Београду, Шапић је рекао да би ту били "сви они који сматрају да треба да у овом моменту станемо јасно иза наше националне политике".

"Очекујемо и од Заветника, очекујемо од свих наших претходних политичких партнера да ту остану, значи и од Расима Љајића. Искрено не очекујем (Бранимира) Несторовића, било би превише. Звали смо га два месеца, није желео са нама да разговара, зато не очекујем. Уколико је спреман да подржи, добродошао је, не само он него свако други и ми ту морамо да склонимо неке наше личне односе. Ко ће бити и подржати наш велики национални, државотворни фронт, покрет или како га будемо назвали у одбрани Београда и једне српске политике која треба у Београду да се спроводи, видећемо. Очекујемо да ће бити доста странака из народне организације, јавних личности и свих других", рекао је Шапић.

Говорећи о одлуци о новим изборима, Шапић је рекао: "Одлучили смо се на овој потез који суштински иде на нашу штету. Ово је била политичка одлука да због целокупне ситуације подигнемо лествицу на виши ниво и покажемо да желимо стварни пуни легитимитет, те да демонстрирамо да нисмо овде по сваку цену само да бисмо дошли до власти, јер људи на све начине покушавају да дестабилизују наше друштво".

"Мислимо, и често говорим о томе, и у овој кампањи ћемо покушати да то нагласимо. Немамо простора за дељење. Имамо наше политичке неистомишљенике. О неким политичарима не мислим заиста ништа добро, нити о неким медијима који су продужена рука тих политичких странака. Ако сутра будем градоначелник, покушаћемо да смиримо одређене тензије, као и у кампањи, јер неки људи као да желе да нам се деси зло", додао је Шапић.

Шапић је позвао све који буду учествовали на новим београдским изборима да поново пошаљу посматраче у своје бирачке одборе, како би водили рачуна шта се дешава на изборном месту.

Шапић је рекао да је битно да се онај који буде водио Београд залаже за српску политику и додао да су ови београдски избори најважнији у последњих 25 година, зато што немају само локални карактер.

"Морамо да решимо питања у нашој земљи, мислим да су ови београдски избори далеко изнад локалних избора и да ће ове теме да буду изузетно важне, а можемо да причамо паралелно и о инфраструктурним и комуналним пројектима и са свим оним што је рађено у протеклих десет година", навео је Шапић.

Додао је да, ако желимо да разговарамо о градским питањима, он може о томе да разговара непрекидно, али да се, пре него што дођемо до тога, овде расправља о питању које је од суштинског значаја.

"Нисам ја поставио то питање, они јесу. Кључно питање је да ли желимо свесно да се одрекнемо дела наше територије", истакао је Шапић и додао да је званична политика доброг дела те опозиције, одборничке групе, односно странке "Зелено леви фронт - Не давимо Београд", која би имала највећи број одборника са Ђиласове листе, да треба да признамо нашу јужну покрајину.

На питање да прокоментарише могућност кандидатуре бившег кошаркаша Дејана Бодироге у оквиру опозиционе коалиције, Шапић је рекао да би му било изненађење да се он нађе у тој групи људи.

"Било би ми изненађење како се он нашао у тој групи људи, јер ја њега знам, нисам га видео дуго, али знам његове националне ставове, иако је критиковао власт по неким питањима протеклих пар година, али би ми било велико изненађење да стане у групу људи који имају овакве ставове на тему Косова, Републике Српске и многих других", оценио је Шапић.

Подсетивши да никада град Београд није имао привремену управу, "што значи да ћемо највероватније имати најмање још три месеца, док прођу избори", Шапић је рекао да се нада да ће после нових избора град добити нормалну градску управу и да ћемо "наставити да живимо нормалним животом".

 

 

Извор: Танјуг/ТВ К1