Вести

Шапић: Правимо нову пешачку зону у центру града

Председник Привременог органа Београда Александар Шапић представио је данас план за уређење Париске улице и рекао да ће се његовом реализацијом проширити пешачка зона око Кнез Михајлове улице и спојити са Калемегданом, а да ће Београђани коначно добити решење које одавно заслужују.

Шапић је на конференцији за медије организованој код пешачког прелаза који спаја Кнез Михајлову и Калемегдан рекао да се нада да је дошло време за реализацију идеје која одавно постоји, а која ће према његовим речима променити центар града и учинити га заиста правом пешачком зоном.

Шапић је додао да ће идејно решење бити дорађивано у току следећих неколико месеци, а да очекује да се на јесен створе услови за реализацију, те да ће простор од Узун Миркове улице па до врха Париске постати велико шеталиште и како је оценио један од најлепших делова града.

"Омогућићемо Београђанима и онима који дођу у наш град да од Београдског победника, кроз читав Калемегдански парк, па до Теразијске чесме пешаче неометано без саобраћаја. То ће наравно учинити и да у овом делу и ваздух буде нешто чистији и да буде мање гужви", рекао је Шапић.

Када је у питању трамвајски саобраћај, Шапић наводи да ће он као и до сада саобраћати нормално у делу Карађорђеве улице и Улице цара Душана, а да постоји идеја да од Улице цара Душана саобраћа једно шатл возило које ће возити до Узун Миркове и ту ићи у круг.

Шапић додаје да ће план у том простору предвидети баште и ресторане и оценио да ће трг када буде био завршен бити на понос свих грађана престонице.

"Обилазница око Калемегданске тврђаве ће остати. Идеја нам је да је проширимо са још две траке, тако да свако ко из Карађорђеве може да дође до Цара Душана и обрнуто", рекао је Шапић.

 

Погребне услуге имале велика улагања 2023., цене нису мењане од 2019. године

Шапић је рекао да су губитке Јавног комуналног предузећа Погребне услуге током претходне године, условила велика улагања које је та компанија имала, али и чињеница да цене услуга нису мењане од 2019. године.

Шапић је ово изјавио на конференцији за медије на којој је представио план за уређење Париске улице и додао да тим питањем није могао подробније да се бави с обзиром да до избора новог градског руководства управа града функционише у другачијим околностима.

"Имамо осам месеци Привремени орган и сад је питање ко треба тиме да се бави. Имам информацију, звао сам наравно јер ме интересовало, али не бих могао сада подробније да појасним", рекао је Шапић одговарајући на питање новинара да прокоментарише податак Агенције за привредне регистре на основу којег је прошле године јавно комунално предузеће погребне услуге пословало са губитком од око 26 милиона динара.

Додао је да ће када се након избора 2. јуна формирају органи Града Београда прецизније видети тачан разлог губитка.

"Оно што ми је речено да, прво цене нису подизане од 2019. године. Ви сте свесни да је инфлација нарочито након короне је учинила своје. Они нису подизали цене нити су тражили од Граду, што могу да потврдим, барем у периоду док сам ја био градоначелник", рекао је Шапић.

Шапић је истакао да је током претходног периода предузеће уложило значајна средства у пројекте из сопствених средстава.

"Директор ми је рекао да очекује када се то буде завршило да ће се ствари врати на онај стари ниво који је мање више био у плусу", рекао је Шапић.

Шапић је напоменуо да Град и градска предузећа не покушавају да зараде на Београђанима већ да обезбеде боље услуге које ће омогућити квалитетнији живот.

"Ми се трудимо да будемо на услузи људима и да услуге које пружамо буду у складу са неким реалним животом и да не будемо ми ти који ће да зарађују на Београђанима. А онда када наша јавна предузећа немају велике приходе, трудимо се да на Београђанима не зарађујемо него да будемо њима на услузи, а онда нас питају, Зашто нема већег профита", рекао је Шапић.

Шапић је оценио да се профит релативно лако остварује повећањем цена, али да сматра да поента није у постизању профита већ у проналаску мере која ће обезбедити и неометано функционисање предузећа, али и задовољство грађана.

 

 

 

 

Извор: Танјуг