Вести

Шапић: Тек ћемо доносити суштинске мере и промене

Социјална политика је веома важна, на Новом Београду сам покушавао да спроведем ствари које ће да погоде највећи број људи. Бесплатне представе, излети, школице спорта и глуме. Када сам прешао на ниво града било је ту ствари које сте могли да прекопирате, а било је ствари које сам желео да подигнем на виши ниво. Ја сам прошле године у децембру најавио да ћемо ући у процес доношења мера, тј. одлука да сви вртићи постану бесплатни, тачније, да родитељи више не морају да плаћају ништа, а да сваког септембра Београђани добију од града бесплатне уџбенике, рекао је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић гостујући у "Ћирилици".

"Тада то суштински нико није подржао, рекли су да је то немогуће, да је то јефтина пропаганда, а многи, чак и људи из моје организације су рекли "нема за то пара“. Има пара за све, само је питање рационализације и приоритета, и ево данас, након годину дана сви су добили бесплатне уџбенике, увели смо бесплатне вртиће, чак смо повећали за приватне на 33. 000 динара, од првог децембра ће то бити цена коју ће град да субвенционише. У току лета смо реоганизовали бесплатне базене, социјално угроженима помажемо више него пре, па смо смањили цену градског превоза", рекао је Шапић.

"Више људи сада плаћа карту, зато што се враћа поверење, сада знају где тај новац иде. Ми ћемо сада да распишемо тендер за 300 нових трамваја и аутобуса. Ово што сам сада набројао ради се о десетинама милиона евра, а ништа у Београду није фалило, не постоји служба која није примила плату. Паре се нађу када имате јасан циљ, приоритете и одлучност да желите неке конкретне ствари да урадите. Наравно да је било проблема, има их и данас, није лако људе истерати из зоне комфора", истиче Шапић.

Мој разлог уласка у све ово је да нешто оставим иза себе,  ако неко мисли да ћу тек тако да се повучем, јер покушавају да ме оспоре, варају се. Када уведете ред, тада ће сви да вам се придруже, али док тај процес траје, сви ће покушати да вам „ломе ноге“ и многи не успевају да политички преживе. Могу да ме смене, али не могу да ме промене, ја не морам сутра да будем градоначелник Београда, не морам ништа да будем, али знам која су моја уверења и због чега сам неке ствари радио.

Шапић сматра да су се сви данас претворили у истраживања, и да се чека шта ће истраживање да каже, па да се то пренесе.

"Политичари треба да буду људи који ће да осећају свој народ и њихове потребе. Ја сам донео одлуке које, сигуран сам, више нико неће ни хтети, ни смети да промени", закључује Шапић.

Шапић је уверен у своје квалитете и способност вођења главног града, истиче, да уколико буде изабран за градоначелника Београда и тада добије мандат од четири године, сигуран је да ће се тек дешавати значајне промене.

"Уколико добијем мандат и четири нормалне године, мислим да ћемо тек донети суштинске мере, већ сада рамишљамо о многим променама. Желимо да узмемо пример Француске, на тему уџбеника. Желимо да свима дамо на почетку школске године новац за уџбенике, неко ће купити нове, неко половне, неки ће узети од комшије, али ће добити новац који ће да им служи за почетак школске године", рекао је Шапић.

"Апсолутно сам спреман да сутра не будем ништа, ја никада људима нисам рекао "гласајте за мене“. Наравно да су промене потребне, и да о њима брину људи који су одговорни, али не треба да будемо мрачни, пуно је лепих ствари око нас. Ја се трудим да не глумим и да говорим оно што осећам, јер чини ми се, да смо ушли у фазу где политичари глуме политичаре. Морамо политику мало више да вратимо у политику", истиче Шапић.

 

 

Извор: ТВ Хепи