Вести

Шапић: Традиција нам помаже да идемо напред и будемо јединствени

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић, патријарх српски Порфирије и председник Владе Србије Милош Вучевић обележили су данас градску славу Спасовдан ломљењем славског колача у Старом двору.

Обраћајући се званицама, Шапић је изразио задовољство што смо, како је рекао, сада већ други пут од када постоји ово здање, баш на овом месту у присуству патријарха српског Порфирија ломили славски колач и на овај начин обележили славу града Београда.

"Желим да ово постане део традиције и драго ми је што ове године настављамо у том правцу. Драго ми је што је ту мој пријатељ, председник српске владе Милош Вучевић, и то треба да буде још један показатељ да смо сви ми једна страна, да смо сви на истом задатку. Желимо да у периоду испред нас покажемо како на различитим нивоима власти треба да сарађујемо, имамо сталну комуникацију и да покажемо колико је важно да у свим сферама друштва водимо синхронизовану и јединствену политику за интересе српског народа", рекао је Шапић.

Шапић је додао да постоји покушај једног дела јавности да се све што је традиционално покаже као ретроградно.

"Мислим да је управо обрнуто, да оно што је традиционално треба да нам помогне да идемо напред, да будемо бољи и успешнији. Изузетна је част што је Српска православна црква са нама домаћин градске славе. Потпуно сам сигуран да се у будућности, и како се буду мењали људи који воде град, ова традиција неће мењати, да ће постати природно што српски народ и наш град и заслужују. Хвала свима који су дошли да заједно обележимо овај важан дан. Нека нам је срећан Спасовдан", истакао је Шапић.

Патријарх Порфирије је нагласио да је данас слава, а када је слава онда је и радост.

"Слава је ослањање на корене, али у исто време и поглед у будућност. Славимо аутентичног, правог и јединог Бога, али данас славимо и аутентичног и правог човека. Славимо јединство између Бога и човека, али и јединство људског рода, породице, града, свога народа. Зато није случајно да је Спасовдан изабран да буде слава престоног града", рекао је српски патријарх.

Свечаности су присуствовали члан Привременог органа Никола Никодијевић, београдски надбискуп Ладислав Немет, београдски муфтија Мустафа Јусуфспахић, свештенство СПЦ, народни посланици, министри, градски секретари и председници општина.

Извор: Танјуг