Вести

Шапић: За развој Београда неопходна стабилност и сигурност

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић изјавио је да сматра ће се након избора 2. јуна стабилизовати ситуација у Београду и да ће Београд за четири године доживети највеће позитивне промене у претходних неколико деценија, напоменувши да су за развој града неопходна стабилност и сигурност.

Шапић је за Танјуг рекао да ће, уколико буде изабран за градоначелника након избора 2. јуна, наставити да ради на свему што је започето у претходних неколико година, истакавши да се у Београду тренутно спроводи капитални пројекат од Другог светског рата - изградња метроа која се најављује деценијама.

"Ми смо увелико у изградњи београдског метроа, и ако Бог да 2028. или 2029. године би прва линија требало да буде отворена, а одмах за њом и друга. Прошле године смо добили организацију "ЕXРО 2027" који је прилика не само за Београд, већ за читаву Србију. Развиће се нови део града, од Националног стадиона, преко сајма, пруге која ће ићи од аеродрома до централне железничке станице. У међувремену смо добили железничку станицу Прокоп, добићемо и аутобуску станицу", навео је Шапић.

Такође, како је најавио Шапић, почеће и изградња "Малог метроа" од новог Савског моста до Булевара деспота Стефана, који ће, сматра он, суштински да промени саобраћајну слику града и омогући да се за неколико минута стигне на два најудаљенија дела града.

Шапић је рекао да ће се наставити проширивање улица, уређивање река, као и развој инфраструктуре и социјалних програма за шта су потребне стабилност и сигурност, а не одлагање избора и константне турбуленције.

"Имали смо озбиљне социјалне програме у последњих годину и по дана, преко 150 милиона евра је упумпано од бесплатних уџбеника, вртића, базена, ваучера, сад 20.000 динара за све основце, преко укидања свих листа чекања за разне социјалне услуге, појефтињење карата градског превоза", истакао је Шапић.

Иако у овој предизборној кампањи не може толико да се говори о свим овим стварима због изазова са којима се Србија суочава, Шапић напомиње да то не значи да се на њима неће радити у наредним периоду што ће, сматра он, Београђани и осетити у свакодневном животу.

На питање колико су београдски и локални избори у сенци великих изазова са којима се Србија суочава и да је ли је тај спољни фактор један од разлога што је он више пута нагласио да Београд треба да има српског градоначелника и српску власт, Шапић је изјавио да избори не могу да не буду у сенци не само због дешавања у Србији, већ и дешавања у свету.

"Потврђена је смрт иранског председника, пре пар дана сте видели покушај атентата на словачког премијера, букти рат у Украјини, у Појасу Газе, ситуација је напета као никада након Другог светског рата, а на све то имате ситуацију у региону. Имате резолуцију која се спрема месецима, ситуација у Босни никад тежа, на Косову је никад напетије и логично је када овакве теме окупирају човечанство, да не можете да убеђујете људе да требамо да направимо парк, а не спортско игралиште", навео је Шапић.

Шапић је нагласио да је Београд увек био космополитски град отворен за људе свих нација и вера.

"У њему су се увек добро осећали сви без обзира да си су се декларисали као припадници нашег народа и наше вере или било које друге. Морамо да знамо ко смо и шта смо, не смемо тога се снебивамо јер је увек било уколико желиш да буде опште прихваћен онда тај свој српски епитет мораш да склониш са стране. Ја то нисам желео да склоним са стране", навео је Шапић.

Коментаришући то што политички аналитичари не искључују могућност да ће у последњем тренутку део опозиције, који је предао листе, бојкотовати изборе, Шапић је рекао да с обзиром на све што је опозиција показала у последњих неколико месеци њега лично не би изненадило да они који су предали листе, пар дана пре свега одустану.

Како је навео Шапић, он није учествовао у преговорима и разговорима са опозицијом, већ је фокусиран на функционисање града, јер Београд већ осам месеци има Привремени орган што, напомиње, нису нормалне околности због чега се труди да Београђани до избора легитимне градске власти то што мање осете.

"Надам се да ће након ових избора ситуација да се стабилизује и да ћемо моћи да наставимо са свим оним стварима које смо започели, а које смо се потрудили да у овом периоду неке врсте административно политичког вакума они то што мање осете", поручио је Шапић.

Говорећи о суђењу са новинаром Марком Видојковићем, ког је тужио због објављеног текста на порталу "Бука", Шапић је рекао за К1 телевизију да иако је он имао свој живот и пре политике, себе жели да препоручи са оним што је радио последњих 12, 13 година, додавши да је његова имовинска карта била још већа пре него што је ушао у политику.

Шапић је такође најавио иницијативу да Кућа цвећа постане музеј српске историје, а да се Јосип Броз Тито који почива у њој, врати у Кумровец, напоменувши да он лично не може музеј да премести јер он иде под Министарство културе и да је то одлука која мора да се донесе на државном нивоу.

Када је реч о канализацији у Борчи, Шапић је истакао да је она обећана пре него што је он дошао на место градоначелника, и додао да кад је питао у чему је проблем речено му је да годинама набавка не може да прође јер је у питање европски новац.

"Постављају се услови које нико не може да испуни. Када сам рекао да ћу се одрећи новца, тада су писали да хоћу да бацим 80 милиона евра кредита или од тога 30 који даје ЕУ. Опет смо кренули са њима и опет је све неизвесно. Надам се да овога пута неће бити проблема, променили смо комисију и ми и они. Укључио се и господин Жиофре, став Владе је био да покушамо још једном. Расписана је набавка и за канализацију и за постројење отпадних вода", објаснио је Шапић.

Говорећи о најављеном протесту синдиката "Правда", "Слога" и "Центар" Градског саобраћајног предузећа (ГСП), заказаног за сутра испред Секретаријата за јавни превоз, Шапић је рекао да је ГСП у бољој ситуацији него икада, и да су линије које покушава да да приватницима линије које остају у власништву Београду.

"Имате 24 репрезентативна синдиката у ГСП-у, ово су три. Видећемо колико ће људи да изведу на улицу. То су синдикати који се баве политиком. Ово је једно директно одељење ССП-а, а ова друга два не знам које странке стоје иза њих. Они су требали да буду отпуштени, највећи број тих радника, јер су кршили нека правила, али сам их ја сачувао да остану" , објаснио је Шапић.

Како је навео, плата возача када је он дошао на место градоначелника је била 70.000 динара, а сада је између 110 и 118.000 динара.

Такође, додаје Шапић, возачи су радили шест дана недељно, а сада ће радити пет дана и ни један радник ГСП-а неће бити отпуштен.

"Моја је одлука да променим услове под којима се линије дају приватницима, јер они лепо зарађују од тога. То град Београд финансира, али морају да купе нове аутобусе, да их држе чистим. Ми смо приватницима наплатили неколико стотина милиона динара казни, за климе, чистоћу, редовне поласке. Мој задатак је да подигнем квалитет јавног превоза у интересу Београђана", изјавио је Шапић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ К1