Вести

Селаковић: Богатији сам у професионалном смислу, учио сам од најбољег

Политика је вештина која се учи читавог живота и захтева стално усавршавање. Протеклих година промениле су се многе и унутрашње и спољне политичке околности, а променио сам се и сам. Стање у српској дипломатији није сјајно, али није ни непоправљиво и биће потребно да се уложи много снаге, труда и времена како би се она вратила на стазе старе славе, рекао је министар спољних послова Никола Селаковић.

У интервјуу говори о изазовима с којима се Србија сусреће на међународном плану, новој влади, сарадњи с премијерком и министрима, али и о својој породици и балансирању између приватног и пословног живота.

* Након посла генералног секретара председника постали сте министар спољних послова. Колико је различит посао сада? Недостаје ли вам свакодневна сарадња с председником?

- С председником Вучићем сам у честом и приватном и професионалном контакту. Будући да је спољна политика значајним делом посао и председника републике, ни за мене, као бившег председниковог генералног секретара, ова област није новина. С председником редовно размењујем информације и разговарам о спољнополитичким темама. Председник је и по Уставу, али и по својим личним својствима особа која инспирише и даје тон политици наше земље у разним областима, па и у области којом се тренутно бавим. Његова помоћ је и драгоцена и незаменљива.

* Функција министра вам није страна, били сте министар правде од 2012. до 2016. Колико су вам године и политичко искуство променили перспективу у послу? Које су предности сада у односу на тада?

- Као и већина других послова, политика је вештина која се учи читавог живота и захтева стално усавршавање. Протеклих година промениле су се многе и унутрашње и спољне политичке околности, а променио сам се и сам. Нека други суде јесам ли се лично променио набоље, али верујем да сам у професионалном смислу несумњиво богатији, јер сам имао прилику да један дужи низ година сарађујем с најбољим и да учим од најбољег.

* Министарство спољних послова је неко време било на лошем гласу, писало се да је "расадник" старлета. Какво сте стање ви затекли?

- Стање у српској дипломатији није сјајно, али није ни непоправљиво, и биће потребно да се уложи много снаге, труда и времена како би се она вратила на стазе старе славе. Затекао сам низ системских и кадровских проблема, који трају деценијама, међутим прича о "старлетама" не одговара истини и део је једног ширег покушаја да се наша политичка стварност банализује, а државне институције дискредитују.

* А шта је истина?

- Реч је, наравно, о кампањи коју спроводи део опозиције и њој наклоњени медији, са циљем да се пољуља поверење грађана у државу. Не само да у МСП нема, како кажете, старлета већ сам охрабрен бројем паметних, образованих и талентованих људи, како на списку запослених у министарству, тако и у последњој генерацији дипломаца Дипломатске академије, који су будућност српске дипломатије.

* Ова влада је с роком трајања, очекују се ванредни парламентарни избори заједно с београдским и председничким на пролеће 2022. Колико је реално да министри за тих годину и по дана постигну неке резултате?

- Годину и по дана и јесте и није кратак период. Људима који нису склони акцији или немају план је и четири године мало. Како каже стара пословица, ономе ко не зна куда плови ниједан ветар није повољан. У протекла два месеца сам дубински сагледавао систем српске дипломатије и радио на дефинисању приоритета које је могуће остварити у једном краткорочном периоду и започињању остваривања средњорочних и дугорочних циљева. Дакле, фигуративно говорећи, знамо у коју луку пловимо, а постараћемо се да нам и ветар буде повољан.

* Шта кажете на прогнозе, па и људи из ваше странке, да СНС неће победити на следећим изборима?

- Одлуку о томе не доноси ниједан појединац, већ грађани Србије. Једна од важних и великих новина у српској политици је то што је председник Вучић у њу увео критеријум мерења успеха резултатима.

Надам се да је та промена неповратна, односно да прилику да обављају важне државне послове више неће олако добијати они који се грађанима нуде демагогијом и празним причама, већ они који постижу или су способни да постижу конкретне резултате.

 

О колегама из Владе

* Каква вам је сарадња с председницом Владе Аном Брнабић? Како се слажете с колегама? Дружите ли се с неким приватно?

- Резултати председнице Владе Ане Брнабић су мерљиви и то је најважнији критеријум за вредновање нечијег рада.

Влада Србије је складан организам у којем свако треба да уради свој део посла, а председница Брнабић је правом комбинацијом стручности и ауторитета осигурала да делови државног апарата функционишу складно, а не партикуларно. С премијерком имам одличне и, усуђујем се да кажем, пријатељске односе. Такође, међу министрима има људи које дуго познајем и приватно и професионално.

 

О породици

Децу од малих ногу учим да свим срцем воле Србију

* Поред двојице синова, ове године сте добили и ћерку. Којим хуманим вредностима учите децу?

- Иако су ми деца још мала за ту врсту животних лекција, учим их и учићу их, на првом месту, да науче да раде, јер ће тако ценити и свој и туђи рад и бити поштени, као и да буду добри хришћани, да воле своју отаџбину и да себи постављају племените циљеве како би били корисни не само себи и својим ближњима већ и свом друштву. Од најмањих ногу их учим да свим срцем воле Србију и да буду поносни на своје претке и наше националне вредности и традицију. Посебно се трудим да што више времена проводе у природи, на Златибору, одакле сам пореклом, али и у Тимочкој Крајини, одакле је моја супруга.

 

 

 

Извор: Танјуг/Курир