Вести

Селаковић: Борба за слободу нам је показала важност слоге

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Никола Селаковић поручио је у Нишу, на отварању изложбе "Борба за српску државност и слободу српског народа", да из српске историје треба да научимо да је у борби за државност и слободу најважнија слога.

У говору на отварању изложбе Министарства одбране, која је после Београда пресељена у Ниш, министар Селаковић је захвалио мандатару за састав нове Владе и актуелном министру одбране Милошу Вучевићу, због тога што је та изложба после главног града отворена у некадашњој "ратној престоници Србије, граду Нишу".

"Има неке симболике данас у овом нашем окупљању. Када свега три дана након именовања за место мандатара за састав нове Владе, он (Милош Вучевић), који је из Новог Сада, одлучи да први град где ће се изложба отворити, после Београда буде Ниш, мислим да то довољно говори о поштовању и пожртвованости нашег министра одбране према ратној престоници Србије. Паметном је довољно да неке поуке из тога извуче", поручио је министар Селаковић.

Министар Селаковић се, приликом говора посебно дотакао изложене слике Небојше Ђурановића.

"Ова посебна слика приказује посебан тренутак - Сабор, скуп, збор у Орашцу, где су наши преци донели пресудну одлуку о отпочињању Буне против дахија и борбу против велике османске империје. Тај глас није дошао само до Ниша, већ и до Солуна, Атине, Беча, Париза, Москве, Лондона. Захваљујући великом српском, хроничном вековном проблему - неслоге, тај пламен слободе који је обасјао некадашњи Београдски пашалук и дошао надомак Ниша, у сам Ниш није ушао јер је неслога завладала српским војводама. Непријатељ је то искористио да доведе нове снаге и задао тежак ударац нашој устаничкој војсци", рекао је министар Селаковић.

Додао је да је управо та неслога, град Ниш и Нишлије коштала дугог чекања на ту слободу.

"Мислим да је свима јасно против чега треба да се боримо и да је важно да будемо сложни као што смо вечерас сложни дошли на ову изложбу", закључио је министар Селаковић.

 

 

 

Извор: Танјуг