Вести

Селаковић: Чегар једно од најсветијих српских места у Нишу

Уређење и ревитализација спомен комплекса на Чегру биће завршени за мање од два месеца, тако да ће тај комплекс спреман дочекати обележавање 215. годишњице Чегарске битке, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Никола Селаковић. 

Министар Селаковић приликом обиласка комплекса поручио је да је поред Ћеле куле, Чегар једно од најсветијих српских места у Нишу.

"Место страдања херојског и легендарног војводе Стевана Синђелића и његових Ресаваца", нагласио је министар Селаковић.

Подсетио је да је то спомен обележје посетио у мају 2023. године, када је уприличено обележавање 214. годишњице Чегарске битке.

"Тада смо обећали да ћемо као ресорно министарство уложити озбиљна средства за ревитализацију и потпуно уређење овог спомен комплекса. Драго ми је што се радови одвијају планираном динамиком и да ће за мање од два месеца овај комплекс дочекати спремно 215. годишњицу Чегарске битке", истакао је министар Селаковић.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања уложило је у те радове преко пет милиона динара, рекао је министар Селаковић.

"Уложили смо четири милиона 311 хиљада у уређење саме спомен куле, уређење старог споменика и уређење бисте војводи Синђелићу, као и 710 хиљада за партерно уређење. Ово нису потпуни радови на уређењу овог места. Наша идеја је да се у оквиру комплекса подигне и један објекат са савременим мултимедијалним садржајем који ће свим посетиоцима Чегра, а највише најмлађима, дочарати саму атмосферу те битке. Да уз дигиталне, савремене ефекте, дочара време њеног одвијања", нагласио је министар Селаковић.

Како је рекао, план ресорног министарства је да на различитим местима у Србији, која су историјски значајна буду такви садржаји.

"Жеља нам је да управо први такав савремени мултимедијални садржај буде подигнут овде на брду Чегар крај Ниша", рекао је министар Селаковић.

 

 

 

Извор: Танјуг