Вести

Селаковић: Циљ Владе је да Србију учини земљом без баријера

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић и помоћница министра у сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић, обишли су реконструисани Радни центар за особе са церебралном парализом "Сунце" на Врачару.

Реконструисани објекат је данас свечано отворен поводом обележавања Међународног дана особа са церебралном парализом, а министар Селаковић је истакао да је циљ Владе Србије да радом и посвећеношћу Србију учини земљом без баријера.

Данашњи дан је, рекао је министар Селаковић, доказ да смо срушили још једну баријеру на путу стварања Србије без баријера.

"Радни центар "Сунце" Удружења за целебралну и дечију парализу на Врачару део је Савеза целебралне и дечије парализе Београда и Србије. Савез је подржан од стране министарства на чијем сам челу са више од 40 милиона динара за последње две године. За просторије Радног центра министарство је издвојило у 2022. и 2023. године готово три милиона динара", нагласио је министар Селаковић.

Министар Селаковић објаснио је да је Центар место где лица са целебралном и дечијом парализом могу да проводе радни дан, да изразе своју креативност, направе и ураде нешто добро, што ће касније пласирати на тржиште како би нешто зарадили.

"То је сигуран пут да особе са инвалидитетом, које су неретко у прошлости биле на маргини друштва, уђу у фокус како би били корисни, а не издржавани део друштва", истакао је министар Селаковић.

Сектор министарства за заштиту особа са инвалидитетом, рекао је министар Селаковић, организовано води бригу о раду Савеза и свих удружење у оквиру Савеза.

"То ћемо наставити да радимо и у будућности, не само кроз активност сектора већ и кроз подршку предузећима за професионалну рехибилитацију и запошљавање особа са инавалидитетом", нагласио је министар Селаковић.

"Није ово посао који доноси новац или привелегије, већ личну сатисфакцију, где не мислите о себи већ о ближњем свом, и све што чините и радите усмерено је ка томе", рекао је министар Селаковић.

Радни центар ангажује особе са инвалидитетом које имају трећи степен преостале радне способности, а које се не могу запослити, нити одржати запослење под општим или под посебним условима.

Реконструкцију објекта финансирало је Министартво за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Сектор за заштиту особа са инвалидитетом.

 

 

Извор: Танјуг