Вести

Селаковић: Чувањем наше културне баштине чувамо и наш идентитет

Министар културе Никола Селаковић истакао је у Галерији Српске академије наука и уметности на отварању изложбе "Владимир Р. Петковић: Утемељитељ струке и науке" да је ова поставка омаж изузетном човеку чије је животно дело поставило темеље археологије и историје уметности у Србији.

Министар Селаковић је нагласио да посвећеност истраживању српске средњовековне уметности и очувању културног наслеђа остају пример да неуморна преданост и рад надилазе генерације и држе високо место Владимира Р. Петковића у нашој научној литератури и много деценија након његовог живота.

"Министарство културе Републике Србије са поносом је подржало ову изложбу, јер верујемо да је од кључног значаја да сећање на Владимира Р. Петковића, неуморног истраживача и градитеља најважнијих српских институција културе, буде сачувано и приближено широј јавности", рекао је министар Селаковић.

Подсећајући да је Владимир Р. Петковић посветио готово пет деценија стварању научних темеља које су данас основа наших културних и образовних институција, министар је указао да је академик својим радом остварио међународна признања, а као члан угледних европских научних институција промовисао српску баштину градећи мостове према другим културама.

"Ова изложба није само поглед у прошлост – она је и подсетник на вредности које је Петковић заступао, а то су неуморна преданост, интелектуална радозналост и несебична љубав према својој земљи и њеном наслеђу. У временима која су пред нама, те вредности морамо сачувати и неговати, јер управо кроз очување наше културне баштине чувамо и наш идентитет", поручио је министар Селаковић.

Министар Селаковић је захвалио Српској академији наука и уметности, Народном музеју Србије и свим сарадницима који су омогућили реализацију ове изложбе.

"Њихов труд осветљава величину и значај Владимира Р. Петковића, чије наслеђе наставља да живи кроз сваки сегмент наше културне сцене", закључио је министар Селаковић.

Изложба организована у оквиру обележавања Године академика Владимира Р. Петковића (1874–1956), историчара уметности и археолога а поводом сто педесет година од његовог рођења биће отворена до 8. децембра 2024. године.

 

 

 

Извор: Танјуг