Вести

Селаковић: Део наше историје тек треба испитивати

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић отворио је изложбу фотографија "Од Балкана до Трентина. Одисеја српских заробљеника Првог светског рата", која је одржана у Конаку књегиње Љубице.

Изложбу је организовао Генерални конзулат Републике Србије у Трсту, на челу са генералним  конзулом Иваном Стојиљковић, а под покровитељством Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

У свом обраћању, министар Селаковић је указао на значај оваквих догађаја и неговања пријатељства и истакао да овај део наше историје, који није толико познат, тек треба испитивати.

"Договорили смо се да нашу децу, наше младе окупљене у организације поштовалаца учесника Великог рата, и организације које негују традиције ослободилачких ратова Србије, као и организације извиђача, окупимо и да их организовано одведемо у Кастелано, да виде где су прошли пут српски војници", истакао је министар Селаковић.

Министар Селаковић је нагласио да српски заробљеници који су пали у Кастелану током Великог рата представљају примере не само јунаштва и родољубља, већ примере истинских људских величина на које се треба угледати и на основу којих треба васпитавати будуће генерације.

Ова изложба наставак је напора ка очувању сећања на историјска дешавања и српске жртве у Великом рату, због чега је министар Селаковић, раније ове године крајем јула боравио у Кастелану, где је открио споменик посвећен наших 350 до 400 предака, српских војника Првог светског рата, који су сахрањени у италијанском граду Кастелано. 

Отварању изложбе присуствовали су и амбасадор Републике Италије у Србији Њ.Е. Лука Гори и историчари из области Роверто Маурицио Маника и Клаудио Тонели.

 

 

 

Извор: Танјуг