Вести

Селаковић: Добре политичке односе са Ираном пренети и на поље економије

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић оценио је у интервјуу за иранску државну новинску агенцију ИРНА да Иран и Србија имају веома добре политичке односе које треба пренети и на поље економске сарадње.

Селаковић је навео да Меморандум о разумевању који је потписао са иранским колегом Мохамедом Џавад Зарифом дефинише заједничку вољу за поновним покретањем политичких консултација, додавши да се очекује да иранска делегација тим поводом дође што пре у Београд.

Селаковић је поручио да су Иран и Србија две пријатељске државе које имају веома добре политичке односе и једна другој пружају међусобну политичку подршку у међународним форумима.

Селаковић је, на питање о сарадњи Ирана и Србије у борби против коронавируса, навео да је са иранским званичницима разговарао о могућности комуникације и преношењу искустава српског Института „Торлак“.

Селаковић је посебно нагласио да наша земља неће заборавити да Исламска Република Иран није признала и не признаје сепаратизам косовских Албанаца, захваливши тој земљи на трајној и принципијелној подршци Србији.

Селаковић је рекао и да су током прошлогодишњег састанка у Вашингтону, у присуству бившег америчког председника Доналда Трампа, учињени велики напори да се смање напетости у политичким односима са Приштином кроз унапређење економских односа.

Селаковић је, међутим, истакао да се на несрећу, у последњих неколико недеља ново руководство из Приштине понаша на начин који показује да није заинтересовано за примену споразума постигнутог у Вашингтону.

Селаковић је указао на то да Србија није срећна због чињенице да је, уз дуги низ година добрих односа са Израелом, ова држава подржала сепаратизам косовских Албанаца и да то није нешто што је добро примљено у Београду.

Селаковић је, говорећи о процесу приступања Србије Европској унији, истакао да је наша држава посвећена европском путу и да спроводи приступни дијалог са ЕУ, уз предузимање многих социјалних и економских реформи.

Према његовим речима, оно што разликује Србију од осталих држава региона на том путу јесте то што смо ми једина проглашена војно неутрална земља, док сви остали мање-више желе да имају чланство у НАТО.

 

 

 

Извор: Танјуг