Вести

Селаковић: Економска сарадња заснована на развијеној трговинској размени

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић и министар спољних послова Чешке Томаш Петричек, поздравили су данас одржавање привредног форума две земље у условима пандемије вируса корона, истичући да сарадња две земље добра са простором за напредак.

Селаковић је говорећи на отварању привредног форума који су организовале привредне коморе Србије и Чешке, рекао да је билатерална економска сарадња Србије и Чешке заснована на развијеној трговинској размени и растућим чешким инвестицијама.

Према његовим речима, укупна робна размена у 2020. години износила је близу 1,2 милијарде евра и забележила је пад од два одсто у односу на 2019. годину.

"Извоз у вредности од 635,2 милиона евра забележио је повећање од 9,1 одсто док је увоз смањен за 12,7 одсто“, рекао је Селаковић.

Селаковић је рекао да је Чешка била Србији 11. спољнотрговински партнер и девета дестинација по вредности извоза са уделом од 3,7 одсто у укупном српском извозу, док је по вредности увоза заузела 13. место са уделом од 2,3 одсто укупном увозу Србије.

Чешки привредници који су већ инвестирали у Србији наши су најбољи амбасадори, рекао је Селаковић и додао да је према подацима Агенције за привредне регистре, закључно са 8. мартом ове године, у Србији регистровано 219 привредних субјеката чији су већински власници чешки држављани.

Директне инвестиције чешких привредника у Србију, подсетио је Селаковић, од 2010. године закључно са три квартала 2020. износиле 227,8 милиона евра, чиме Чешка заузима 19. место на листи земаља са највећим улагањима у Србији у том периоду.

"У три квартала 2020. године прилив улагања износио је 38,4 милиона евра, а у том периоду Чешка се нашла на 12. месту на листи земаља са највећим улагањима у Србији, док је у 2019. години са приливом улагања од 76,6 милиона евра заузела 11. место“, рекао је Селаковић и додао да је према подацима Чешке та земља постала четврти највећи инвеститор у Србији.

Неке од чешких инвестиција су ППФ Гроуп која је преузела компанију Теленор, „Матони 1873“ највећи чешки произвођач и дистрибутер безалкохолних пића у централној Европи, која је заједно са компанијом „PepsiCo INC“ купила компанију Kњаз Милош.

Селаковић је поздравио интересовање компаније Авала студиос и Себре Холдинг која је купила удео у Авала филму за реализацију пројеката за модернизацију филмског студија и изградњом стамбено-пословног комплекса.

Селаковић је рекао да се простор за веће присуство чешких инвеститора види и у области бањског туризма.

Селаковић је истакао као једну од најзначајнијих тема данашњег скупа извоз српских вина у Чешку, за које каже да су изванредног квалитета, и сарадњу на пољу винске индустрије.

 

 

Извор: Танјуг