Вести

Селаковић: Ердоганова посета веома значајна

Значај посете турског председник Реџепа Тајипа Ердогана Србији је велики, јер она показује да је Србија постала политички зрела и да разговара и са онима са којима није сагласна у свему, али тражи заједничке додирне тачке, навео је генерални секретар председника републике Никола Селаковић.

Селаковић је рекао да о значају посете за Србију сведочи то што је Ердогана на аеродрому синоћ дочекао председник Вучић са читавом Владом Србије. Указао је да након споразума који ће бити потписани следе велике бенефиције за привреду, а тичу се извоза говеђег меса и сунцокретовог уља у Турску. Биће потписани и многи споразуми о сарадњи две земље.

Селаковић је додао да Турска има широку сферу утицаја и додао да са Ердоганом долази и 185 јаких привредника који су улагали у Србију тамо где нико други није хтео. Међутим, Селаковић је рекао да је приметио да је, упркос томе, главна вест то што ће бити гужве у Београду и колико ће се где чекати.

"Али ако је то главна вест, онда то говори колико напредујемо, ако немамо ништа битније", рекао је Селаковић.

Генерални секретар председника је додао и да га Ердоганова посета подсећа на нека ранија времена, када су краљ Александар и тадашњи лидер Турске Ататурк тражили заједничке именоиоце за сарадњу две државе.

Одговарајући на питање о односима Србије и Турске са Русијом и начину на који запад гледа на то, Селаковић је рекао да смо ми мала земља да бисмо се бавили политиком великих сила.

"Оно што је за нас важно то је напредак економије и модернизација војске, јачање мира и стабилности", рекао је Селаковић и додао да је важно да се сарадњом са сваком страном света створи боља позиција за нашу државу и народ.

Додао је да је Вучић и као премијер и као председник показао да је то могуће.

"Важно је да имамо дијалог са Турском о сарадњи баш као што чувамо партнерство са Русијом и Кином, тежећи европским интеграцијама", рекао је Селаковић.

Говорећи о пресуди Насеру Орићу, Селаковић је подсетио да је председник Вучић указао да је реч о неправди, али је додао да то није ни прва ни последња неправда према Србима. Каже да је јасно и уочљиво да српске жртве не вреде и не могу да рачунају на исти аршин у одмеравању правде. Међутим, како је указао Селаковић, председник је у мору емоција и лаких реакција указао на други угао, а то је да истрпимо и да се то не ломи на односима са нашим комшијама Бошњацима.

"Ајде да тражимо шта нас спаја и да градимо заједничку будућност", рекао је Селаковић.

Коментаришући писмо које је Србија требало да упути Европској комисији поводом реакције на референдум у Каталонији, Селаковић је у казао да је Шпанија велики пријатељ Србије и да је то доказала у најтежим тренуцима у претњама по њен интегритет и територијалну целовитост.

"Србија неће да угрози те односе, из тог разлога је дошло до одлагања слања писма. Оно ће бити благовремено прослеђено онда када то проценимо и када будемо имали разумевање пријатеља за то", навео је генерални секретар председника.

Подсетио је да се припрема унутрашњи дијалог о КиМ и да се ради на јачању економске позиције Србије. Додао је да је јавни дуг смањен на 64 одсто БДП-а и поручио да је то резултат вредног рада.

 

 

 

 

извор: РТС