Вести

Селаковић: Храм Вазнесења Господњег представља срце Чачка

Министар културе Никола Селаковић истакао је на свечаном отварању Музеја храма Вазнесења Господњег да поставка показује једну богату изложбу не само Српске православне цркве у Чачку, већ и историју овог града након обнове наше државности у 19. веку, саопштили су из Министарства културе.

Министар Селаковић указао је да је Српска православна црква баштинила и сачувала све што се у новоотвореном Музеју види, а да Храм Вазнесења Господњег несумњиво представља срце Чачка које је давало импулс његовом развоју кроз векове.

"Колико је овај Храм био значајан говори чињеница да се нашао први на атаку вишевековних окупатора и да је два пута претваран у богомољу друговерцима. Ипак, та историја је прилично богата, али кроз ову изложбу ми можемо озбиљно да сагледамо и улогу Српске православне цркве, како у изградњи, очувању и унапређењу духовности нашег народа, тако и у очувању културне баштине српског народа овога краја", нагласио је министар Селаковић.

Министар Селаковић додао је да свако ко тврди да је Српска православна црква гушила или спутавала развој културе треба да посети све њене музеје - од Музеја СПЦ у Београду до овог новоотвореног у Чачку и да се увери у супротно.

"Овде је само делић, чак и мањи од врха леденог брега онога што смо успели кроз векове да сачувамо захваљујући нашој Српској православној цркви. Ово је добрим делом заслуга одличне сарадње Српске православне цркве, Града Чачка и Министарства културе. Чачанима желим да што чешће буду у прилици да уживају у обиласку изложбе, зато што она сведочи и о духовности, и о историји, и о сјају вашег и нашег предивног чачанског краја", рекао је министар Селаковић.

Министар Селаковић осврнуо се и на актуелности у Њујорку и рекао да на данашњи дан покушаја да нам на Генералној скупштини Уједињених нација утисну жиг геноцидног народа, ми отварамо Музеј и показујемо да смо слободарски народ, образован народ, саобразовни и културан народ.

Министар Селаковић указао је и да су се звона у православним храмовима данас огласила на узбуну читавом роду српском истичући да ћемо уздигнуте главе и достојанствено наставити да корачамо и да нећемо одустати да се боримо за очување своје части и достојанства - за наше Косово и Метохију, за нашу Републику Српску, за истину и правду.

"То смо чинили током читаве своје историје и нису успели да нас униште и да нас разбаштине. Доказ је управо и ова изложба на којој смо данас", нагласио је министар Селаковић честитајући свештенству Храма Вазнесења Господњег и ауторима поставке.

 

 

 

 

Извор: Танјуг