Вести

Селаковић и Стојичић одржали састанак са директорима

Министар културе Републике Србије Никола Селаковић и министарка просвете и културе Републике Српске Жељка Стојичић одржали су, у оквиру свесрпског сабора Републике Србије и Републике Српске у Београду, састанак са сродним установама културе.

Након састанка у Влади Србије, министар Селаковић рекао је, Танјугу, да му је част што је у оквиру првог дана сабора имао прилику да угости министарку Стојичић и да одрже састанак са 20 директора различитих установа културе Републике Србије и Републике Српске.

"Могло је ту бити више директора, али смо се определили за оне кључне, и имали двосатни изузетно добар, продуктиван састанак на коме смо направили мапу пута нашег деловања у наредних годину дана", рекао је министар Селаковић.

Министар Селаковић додао је да је било разговора "о неким озбиљним, стратешки важним пројектима за читав српски културни простор".

Према његовим речима, Република Србија и Република Српска треба да буду предводници "важних активности које су од интереса за функционисање српске културе, заштиту и унапређење српског језика и ћириличног писма".

Министар Селаковић рекао је да је договорено више ствари, а план деловања биће изнет на седници две владе другог дана сабора.

"Манифестација "Дани Србије у Српској" и "Дани Српске у Србији" ће наставити и даље да се одржава, али ћемо се потрудити да сваког месеца обезбедимо културне садржаје у различитим градовима", најавио је министар Селаковић.

Министарка Стојичић изразила је захвалност министру Селаковићу на великој посвећености када је у питању данашњи састанак, јер су ударени "темељи додатне сарадње и квалитета кад је у питању развој културе и успостављање јединственијег културног простора између Републике Српске и Србије".

"Сматрам да ће то увелико помоћи пре свега нама у Републици Српској код развоја и деловања наших културних установа и уопште културе на просторима Републике Српске", рекла је министарка Стојичић.

Према њеним речима, то ће "институционално значити за Србију и Републику Српску велики залог да се гради јединствени српски простор".

Министар Селаковић поклонио је Стојичић књигу "Српска средњовековна владарска и властеоска одећа", а заузврат је добио монографију "Милован Дестил Марковић".

 

 

Извор: Танјуг