Вести

Селаковић: Индија традиционално добар пријатељ Србији

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић посету Индији започео је састанком са министром иностраних послова Субраманјамом Џаишанкаром.

Селаковић је изјавио да је састанак са индијским колегом био веома добар, нагласивши да је министар Џаишанкар изузетан човек и велики поштовалац Србије и нашег државног руководства.

"Индија је наш традиционално добар пријатељ, неко ко нас принципијелно и чврсто подржава по питању нашег територијалног интегритета и суверенитета", истакао је Селаковић.

Селаковић је рекао да је на састанку договорен наставак политичких консултација два министарства спољних послова, започињање конзуларних консултација, као и наставак рада Мешовитог комитета за економску сарадњу.

Према речима Селаковића, на састанку је посебна пажња посвећена интензивирању сарадње у области економије.

"Желимо да видимо примере наше конкретне сарадње, али желимо и индијске инвестиција у Србији", рекао је Селаковић и као пример навео да су индијске инвестиције присутне у четири државе Вишеградске групе - у домену ИТ, аутомобилске индустрије, али и поручио да постоји низ компаративних предности да те инвестиције видимо у Србији.

Селаковић је указао и да је Индија је невероватно тржиште на које можемо да извозимо наше воће, пољопривредне производе, и да много тога сада зависи од нас.

Селаковић је истакао и да се министар Џаишанкар са великом радошћу сећа своје посете Србији пре две године, али и рекао да се нада да ће наредна посета српског шефа дипломатије Индији бити знатно дужа и да ће то бити прилика да се одрже састанци и у другим градовима.

Селаковић је навео и да је разговарано и о унапређењу сарадње у области туризма, изневши податак да је у Србији ове године било чак четири пута више индијских туриста у односу на 2019. годину, али да је потребно олакшати те везе успостављањем директних авио линија.

"Треба да наставимо да сарађујемо у свим областима, треба да градимо наше односе и да искористимо традиционално добро пријатељство“, закључио  је Селаковић.

 

 

Извор: Танјуг