Вести

Селаковић: Исплати се вратити се у Србију

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић обишао је имање и засаде воћа породице Манојловић која се недавно после девет година вратила у Србију из Француске.

Том приликом, Селаковић је истакао да је породица Деска и Драгане Манојловић изузетан пример и да сада држава треба да помогне и њима, а и другим Србима на привременом раду у иностранству да се лакше одлуче да се врате у Србију.

Селаковић је подсетио на чињеницу да наши грађани деценијама одлазе из земље, највише у земље западне Европе, из различитих разлога и указао да ће министарство спољних послова, односно Управа за дијаспору и Србе у региону, формирати посебну службу која ће бити одговорна управо за то да нашим људима у дијаспори приближи све што држава у овом тренутку ради -  на јачању инфраструктуре, услова живота, улагањима у здравство, школство, на свим побољшавањима услова за живот и за рад у Србији.

"Исплати се вратити се у Србију, бити међу својима, свој на своме. Могу да кажем да је пандемија у доброј мери показала да се велики број наших људи у иностранству суочава са тиме да то и није нека средина у којој су сигурни и спокојни, поготово када дође неко тешко време, као што је ово време ковида", рекао је Селаковић и додао да се на примеру породице Манојловић из Карбулова крај Неготина видело да су они зацртали свој циљ, да засаде своје воћњаке, да воће прерађују и своје готове производе пласирају у земљи и иностранству.

"Људи морају да знају на шта могу да рачунају када се одваже на тако нешто. Шта да очекују од државе, шта од локалне самоуправе. Неко то треба да им предочи и то ће на првом месту радити Управа за дијаспору и Србе у региону Министарства спољних послова. Људи који су заинтересовани да се врате, имаће контакт и добиће пуне информације", указао је Селаковић.

Селаковић је додао да ће држава првенствено урадити путеве и подсетио да је председник Вучић више пута најављивао изградњу два важна коридора која долазе до неготинског краја - ауто-пут "Вожд Карађорђе" и брзи пут од Коридора 10 до Кладова и Неготина.

"То су путеви који ће омогућити заинтересованим инвеститорима да долазе и улажу више у овај део Србије. Са друге стране, упознаћемо људе који хоће да покрену сопствени бизнис са старт кредитима које наша држава даје. Таквих могућности има много. Наше је да бринемо о нашим људима, ово је један од начина како показујемо ту бригу, Манојловићи су започели амбициозан посао - 4.000 стабала дуње, више од 2.200 стабала шљива, требало је одважити се кренути у такав један посао. Али овде сам да честитам нашим младим херојима, младој породици која остварује своје снове, а да видимо и како држава да им помогне да их остварују лакше и то не само у овом крају Србије, већ у сваком", рекао је Селаковић.

Уколико епидемиолошки услови дозволе, Селаковић је рекао да ће бити организован састанак у Бечу за све Неготинце који тамо привремено раде, да им се предоче подстицаји које држава Србија даје за повратак.

 

 

Извор: Танјуг