Вести

Селаковић: Италија је Србији важан и поуздан партнер

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић обратио се Комисији за спољне и европске послове Дома посланика парламента Италије, и поручио да билатерални односи наших земаља могу послужити као пример успешне и развијене институционалне сарадње на темељима стратешког партнерства. 

Селаковић је рекао да Италија може бити чврсто уверена да у Влади Србије има стабилног и поузданог партнера окренутог европској будућности.

"Србија Италију види као важног, респектабилног и поузданог европског партнера. Стабилност односа трајна је вредност која ће наставити да се негује и унапређује", рекао је Селаковић.

"У сложеним околностима пандемије, Србија је у духу солидарности и пријатељства у априлу прошле године једну од највећих донација медицинске опреме за подршку здравственом систему упутила управо Италији", подсетио је Селаковић.

"Италија је Србији послала свој медицински тим, који је пружио драгоцену помоћ српским лекарима и на томе смо вам веома захвални. Ми у Србији водимо се изреком - Пријатељ се у невољи познаје", рекао је Селаковић.

Селаковић је констатовао да је Италија Србији отворен партнер за сарадњу и да је изразито проактивна по питању подршке Србији и региону Западног Балкана у процесу евроинтеграција.

Селаковић је рекао да је италијанска компанија стожер аутоиндустрије у нашој земљи, док италијанске грађевинске компаније заједно са српским граде ветропаркове, гасоводе и  најмодернију зону Београда.

"Ваша култура је изузетно важан чинилац који истински обогаћује наш културни амбијент. Будите чврсто уверени да у Влади Републике Србије имате стабилног и поузданог партнера окренутог европској будућности. Влада Србије је спремна да у наредном периоду блиско сарађује са Владом премијера Марија Драгија", истакао је Селаковић.

Указујући да Србија намерава да током године буде домаћин наредне међувладине седнице у Београду, Селаковић је истакао опредељење наше земље да са Италијом унапређује и парламентарну сарадњу.

"У парламенту Србије, који броји 250 посланика, Посланичка група пријатељства са Италијом има чак 96 чланова и једна је од најбројнијих, што речито говори у прилог интереса да парламентарној сарадњи дамо на значају и интензитету у наредном периоду", рекао је Селаковић.

Селаковић је истакао да је Влада Србије остала доследна темељним спољнополитичким приоритетима на добро промишљеном курсу и да је пуноправно чланство у Европској унији један од кључних стратешких циљева.

Селаковић је такође нагласио да традиционално пријатељски односи са Руском Федерацијом и Народном Републиком Кином, као и залагање за нови ниво партнерских односа са Сједињеним Америчким Државама, остају високо на спољнополитичкој агенди Владе.

"Наше везе са тим државама имају историјски, духовни, културни и цивилизацијски карактер. Имамо обавезу да их негујемо, остајући доследни својој визији модерног европског друштва", рекао је Селаковић, и додао да је најважнији интерес Србије очување добросуседских односа и регионалне стабилности, а у склопу тога постизање мирног и праведног решења за питање јужне српске покрајине Косово и Метохија.

"Управо питање дијалога са саговорницима из Приштине јесте најтеже и најкомплексније од свих", рекао је Селаковић.

Селаковић је нагласио да је Србија у потпуности и принципијелно посвећена решавању проблема који постоје у односу са Приштином, и става је да се решења могу и морају тражити кроз дијалог под окриљем Европске уније.

"Ми не видимо алтернативу томе", истакао је Селаковић и поздравио досадашње активности специјалног представника Мирослава Лајчака.

Селаковић је указао да ће на регионалном плану Србија наставити да пружа допринос свим процесима усмереним ка јачању и диверзификацији сарадње, руководећи се принципом солидарности и добросуседства на прагматичним основама.

"Током пандемије, Србија је интензивно сарађивала са суседним земљама, како у погледу евакуације држављана, тако и по питању упућивања хуманитарне и медицинске помоћи", напоменуо је Селаковић и истакао донације вакцина нашим суседима - Северној Македонији, Црној Гори и Босни и Херцеговини.

Селаковић је нагласио да економско повезивање региона и укидање постојећих баријера у кретању, запошљавању и комуникацији међу грађанима, сасвим сигурно може допринети и повољнијој политичкој клими у региону, економском расту и стабилности, унапредити поверење и створити услове за успешније решавање отворених питања из прошлости.

"Руковођени овим циљевима, на предлог председника Републике Александра Вучића, Србија је покренула и ради на реализацији иницијативе заједничког регионалног тржишта на Западном Балкану, познату под називом мини шенген, у којој учествују Србија, Албанија и Северна Македонија", рекао је Селаковић.

Селаковић је рекао да ће се продубљивањем заједничког регионалног тржишта, олакшавањем протока робе и људи, смањењем трошкова пословања и подизањем конкурентности компанија помоћи друштвима и нашим економијама и покренуће се неискоришћени потенцијали региона.

Селаковић је истакао и да је Влада Србије наставила опсежне реформске процесе и да се српско друштво показало као солидарно и отпорно, и да ни у једном тренутку није било на терету Европске уније.

Селаковић је разговарао са председником Комисије за спољне послове Сената Витом Петрочелијем, са председником Посланичке групе пријатељства са Србијом Паолом Русом и са председником Комисије за спољне и европске послове Дома посланика Пјером Фасином.

 

Италија подржава отварање поглавља, Мини Шенген 

Италија подржава отварање свих нових преговарачких поглавља за која је Србија спремна, изјавио je Селаковић након више састанака са званичницима у италијанском парламенту.

"Италија је највећа држава чланица Европске уније која нема резерву у подршци коју даје Србији на пољу напретка у европским интеграцијама", рекао је Селаковић.

Селаковић је рекао да је недвосмислено пружена подршка иницијативама које долазе из Србије од председника Александра Вучића по питању стварања јединственог економског тржишта на Западном Балкану односно иницијативи "Мини Шенген".

Са италијанским парламентарцима Селаковић је, како је пренео, разговарао и о дијалогу између Београда и Приштине, као и о односима Србије са Русијом и Кином.

Селаковић је рекао да је било речи о билатералним односима две земље и та сарадња је, према његовим речима, оцењена као изузетна и на веома високом нивоу, с обзиром да је има у свим областима, од политичког дијалога преко економске сарадње.

"Италија је друга по снази када је реч о присуству на српском тржишту, а италијанска предузећа запошљавају преко 26.000 наших грађана", подсетио је Селаковић.

Селаковић је додао да Италија показује посебно интересовање за Западни Балкан, па је, како је рекао, на састанцима било речи и о односима унутар самог региона.

Наводећи да су у Италији у претходном периоду боравили званичници из Албаније, Северне Македоније, као и бивша министарка из Приштине и исказали супротну позицију у односу на Србију у вези са Косовом и Метохијом, Селаковић је рекао да су италијански парламентарци исказали спремност да чују и нашу страну.

"Био сам у прилици да чујем аргументе који су дошли из Приштине и наравно да је то оно са чиме се ми не слажемо", рекао је Селаковић.

Селаковић је приметио и да је на састанцима провејавала тема сарадње Србије са Кином и Русијом, те да се наша земља суочава са другачијим позицијама у односу на наше главне смернице у спољној политици.

"И када вам неко са забринутошћу гледа на нашу сарадњу, а онда му ви скренете пажњу да постоје државе чланице које стотинама или хиљадама пута више на економском плану сарађују са свим овим државама онда негде ти аргументи нестану", рекао је Селаковић.

Као најважнији аргумент Селаковић је навео борбу председника Србије Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић и целог тима, а то је борба за што бољи положај Србије.

"Србија јесте држава на европском путу, ми себе видимо као пуноправног члана Европске уније, али Србија је земља која има своје свакодневне економске социјалне проблеме. Наш задатак као власти је да их решавамо, а у решавању тих проблема да сарађујемо са свима који могу да нам помогну а то јесу Русија, Кина, али и Италија, Немачка, као и Европска унија у целини", навео је Селаковић.

Селаковић је истакао да је на састанцима одато признање Србији за начин на који се бори против ковида и како штити јавно здравље својих становника, али и због тога што преузима иницијативу, а не седи скрштених руку чекајући да се нешто само од себе реши.

 

 

 

Извор: Танјуг