Вести

Селаковић: Италија сматра Србију кључном земљом у региону

Министар спољних послова Републике Србије, Никола Селаковић оценио је да је Србија својим друштвеним и економским развојем показала да земље Западног Балкана могу да се развијају и остварују европске стандарде.

Двојица шефова дипломатија су данас у Риму потписали документ о сарадњи два министарства, а разговарали су о билатералној сарадњи, дијалогу Београда и Приштине и међусобној помоћи у пандемији корона вируса.

Селаковић је рекао да је са својим колегом разговарао и о решавању тешких и комплексних регионалних питања и проблема.

Селаковић је захвалио италијанском колеги на томе што је рекао да је Србија кључна земља у региону за напредак на свим пољима и да су све очи упрте у нашу земљу која је својим развојем и реформама показала да могу да се остварују европски стандарди.

Селаковић је још једном исказао захвалност Италији зато што од почетка подржава Србију на европском путу.

"Захвалио сам на принципијалној и чврстој подршци отварању свих неотворених поглавља за која смо спремни, као и подршци како датој Србији, тако и другим земљама са Западног Балкана, да своју будућност могу да планирају и виде у оквирима Европске уније као пуноправне чланице”, рекао је Селаковић.

Селаковић је рекао да је било речи и о одржавању четврте заједничке седнице двеју влада у Србији у октобру, уколико то епидемиолошка ситуација дозволи.

"Охрабрује вест да ће бити обновљени авио летови између Београда и Рима и да ће могућност за реализацију такве посете, али не само те, већ и наставка наше добре привредне сарадње и доласка већег броја инвеститора бити итекако олакшан", поручио је Селаковић.

Селаковић је рекао да је Ди Маја упознао шта је Србија урадила по питању економских и друштвених реформи, као и шта је све урађено у претходних пет месеци на пољу јачања владавине права.

Међу темама били су и такозвани дигитални зелени сертификати за кретање у време пандемије, рекао је Селаковић и додао да је Ди Маја обавестио о споразуму Србије са Грчком о неометаном кретању наших вакцинисаних грађана.

Селаковић се захвалио Италији на помоћи у пандемији која је Србији послала своје стручњаке, а подсетио је и да је Италија за Србију један од најважнијих партнера, како политичких тако и економских.

Селаковић је навео да је у прошлој години трговинска размена са Италијом била 3,5 милијарде евра.

Селаковић и Ди Мајо потписали су данас документ о сарадњи два министарства, а присуствовали су и потписивању Меморандума о разумевању између две земље о запошљавању чланова породица дипломатско-конзуларног и административно-техничког особља.

 

 

Извор: Танјуг