Вести

Селаковић : Корупцију ће гонити ударне групе тужилаца

Израђен је нацрт закона о организацији надлежности државних органа у борби против организованог криминала и корупције и ускоро ће бити на јавној расправи. 

Предложено је да се у оквиру виших тужилаштва у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Нишу формирају посебна одељења с тужиоцима специјализованим за финансијски криминал и корупцију. Они ће моћи да формирају “ударне групе” у којима ће бити полицајци, порезници, цариници... Сваки од тужилаца имаће на располагању најмање једног фи нансијског форензичара - објашњава Селаковић.

 

* Предстоји избор тужилаца за организовани криминал и ратне злочине.

- Свим тужиоцима, осим републичком и апелационим, истиче мандат. Важно је да се поштује процедура за кандидовање. Током избора Загорке Доловац за републичког тужиоца све посланичке групе су похвалиле транспарентност поступка. Тако ћемо спровести и остале. Не бих лицитирао с именима. По свему судећи, ова два тужилаштва ће наставити да раде као досад.

 

* Шта ће донети закон о пореклу имовине?

- Тај закон је део стратегије фи нансијских истрага. Циљ није лов на вештице, већ да они који имају имовину плаћају порез. Колико ће се ићи уназад и да ли ће бити одузимана спорна имовина, морају да одговоре стручњаци. У наредне две недеље биће урађен концепт закона.

 

* Колико приватни извршитељи прекорачују овлашћења на штету дужника?

- Министарство спроводи надзор над њиховим радом. Покренуто је неколико дисциплинских поступака. Изречене су казне од 50.000, 300.000 и 500.000 динара и једна привремена забрана рада од три месеца. На челу комисије која надгледа њихов рад налази се судија који је веома стручан. У подношење пријава се све више укључује Комора извршитеља. Свака нова правосудна професија, али и оне постојеће, биће добре уколико се буде инсистирало на одговорности и квалитетној контроли.

 

* Министар безбедности БиХ Драган Мектић је изјавио да се истрага о нападу на премијера Вучића у Поточарима намерно разводњава. Шта ви мислите?

- Замислите да се у Србији нешто слично десило, како би истрага била спровођена и како би била коментарисана у земљама чији би званичници, хипотетички, овде били нападнути, иако ја то не могу ни да замислим. Свако одговара за своје поступке. Само изгледа да не одговара онај који је камење бацио на нашег премијера и насртао на њега песницама.

 

* Како видите захтев за пријем Косова у Унеско?

- Сви потези Приштине усмерени су ка једном циљу - да се стекне међународно признање једнострано проглашене независности и ту се не бирају средства. Приштина без притисака са стране не чини ништа што би ишло на њену штету. Што се тиче апликације за пријем у Унеско, мислим да би то био својеврстан противприродни блуд, као када бисте особи која предњачи у насиљу над децом дали да буде васпитач. С чим Косово да уђе у Унеско? Са четири српска православна културноисторијска споменика од 12. до 14. века? Погледајте салдо деловања дела Албанаца када је у питању наша духовна баштина. Сетите се да је запаљења Црква Свете Богородице Љевишке у Призрену са листе Унеско, испаљивања граната на Високе Дечане...

 

* Да ли ћете послушати премијерову препоруку и летовати у Србији?

- Три године нисам био на годишњем одмору. Ако хоћете да се озбиљно бавите овим послом, онда државни празници и одмори за вас не постоје.

 

* Зашто документи о предаји Дарка Шарића нису доступни?

- У случају Шарић није било екстрадиције већ предаје у Црној Гори. Томе је претходила организована акција Србије и Црне Горе.

 

* Неки поступци могу да застаре, на пример против Станка Суботића Цанета.

 

- Нису ми познати детаљи. Тај поступак је у рукама судства. Дисциплински органи могу да испитају разлоге застарелости. Постоји озбиљан проблем застарелости у нашем судству.

 

Извор : "Блиц"