Вести

Селаковић: Квалитетније функционисање културног простора

Министар културе Никола Селаковић састао се данас са шефом Представништва Републике Српске у Републици Србији Млађеном Цицовићем са којим је разговарао о реализацији закључака Декларације усвојене на Свесрпском сабору одржаном 8. јуна ове године у Београду у циљу интензивирања планског рада на значајно квалитетнијем и садржајнијем функционисању српског културног простора са обе стране реке Дрине.

Министар Селаковић је након састанка подсетио да је један од резултата Сабора и сарадње ресорних министарстава организација низа заједничких културних активности и догађаја и подсетио да се први дешава већ вечерас у Народном музеју у Београду и у Народном музеју Републике Српске у Бањој Луци поводом 180-годишњице рођена краља Петра I Карађорђевића, познатијег као Петра Мркоњића и учесника великог устанка, Невесињске пушке.

"За разлику од тога што и Србија и Српска функционишу у два посебна уставно-правна или политичка система, нас одликује једна јединствена српска култура. И зато као министар културе у Влади Републике Србије, не могу да говорим о културној размени, јер нема размене тамо где говорите о једној култури већ, можемо да кажемо једном интензивном организовању различитих врста културних дешавања", рекао је министар Селаковић.

Министар Селаковић додао је да је на састанку било речи и о потреби заједничког обележавања важног датума следеће године - 50-годишњица од Невесињске пушке, као и о организацији културе манифестације Дани Србије у Српској и Дани Српске у Србији која ће се ове године традиционално одржати 12. пут.

Цицовић је након састанка поручио да је Декларација усвојена на Свесрпском сабору један завет Републике Српске и Србије, српског народа у целини у функцији мира и стабилности региона која обавезује да у наредном периоду сви заједно радимо на свему што је значајно за "очување нашег имунитета на овом простору, очување наше културе, наше традиције, наших обичаја, нашег српског језика, наше ћирилице, наше вере православне", односно свему што ће допринети и нашој афирмацији у читавом свету.

Додао је да је на данашњем састанку било речи и о заједничким програмима у функцији афирмације и промоције наше културе, наше традиције и наше културне баштине, а који ће бити реализовани у наредном периоду, али и о свему што су у претходном периоду пре свега урадила двојица председника Александар Вучић и Милорад Додик који су, како је рекао, од самог почетка препознали сва искушења и све изазове који су нас очекивали и који нас очекују па смо већ поодавно почели да обележавамо све значајне датуме у нашој српској историји.

 

 

 

Извор: Танјуг