Вести

Селаковић: Љубав према отаџбини и поштовање према прецима

У Малој галерији београдског Дома Војске вечерас је отворена изложба "Тамо далеко 1918-2018". Изложбу је отворио генерални секретар председника Србије Никола Селаковић који је истакао да је реч о специфичној изложби која је дело људи које краси велики ентузијазам, љубав према отаџбини и велико поштовање према прецима, захваљујући којима и они постоје.

"Када говоримо о том великом времену, тешко је изабрати онај тренутак који би издвојио у мору догађаја који су били у раздобљу од половине септембра до почетака децембра 1918. године значајни за историју нашега народа. У том периоду, у различитим крајевима на нашем српском етничком простору, али и на простору који су заузимали и други југословенски народи, донесене су одлуке у којима су два имена, односно, једно име и један назив били неизоставни њихов део - назив Србија и име краљ Петар Први Карађорђевић. То је била она есенција и они делови одлука о уједињењу са Србијом, које су доносили Срби у различитим крајевима у којима су тада живели", рекао је Селаковић.

Подсетио је да је тог 27. новембра 1918. године збор у Котору донео одлуку о признавању Петра Првог Карађорђевића за свог суверена, односно за свога владаоца, а да је пре тога владалац Боке био аустроугарски цар Карло Хабзбуршки, а пре њега Фрањо Јосиф.

Селаковић је подсетио и на године које су за српски народ, државу и културу од изузетно великог значаја, указујући на ту јединствену етничку, историјску, културну и правну вертикалу која је одлика овог простора, али и људи који су живели на њему.

"Вечерашњом изложбом ми се одужујемо оним великим синовима нашег народа, који су пре сто година, храброшћу својих руку, својом памећу, силином свога срца и оружја, донели Боки и том делу нашег приморја слободу, дуго жељену слободу. Најдрагоценији део ове изложбе јесте управо чињеница да су овде пописана и исписана имена свих тих храбрих хероја који су положили своје животе на олтар отаџбине и олтар српства", нагласио је Селаковић.

Говорећи о значају Великог рата, Селаковић је подсетио да је тај рат из српског народа извукао есенцију оног најбољег што је у нама постојало, додајући да је то рат у коме се за српског војника није могла везати ни једна једина нечиста ствар и у коме су до изражаја дошли храброст и достојанство у мучеништву, али и хуманост, људскост и човечност, чак и према непријатељу коме је то недостајало.

 

 

Извор: Танјуг