Вести

Селаковић: Министарство културе је снажна подршка Кикинди

Министар културе у Влади Републике Србије Никола Селаковић потписао је у Кикинди уговоре о финансирању четири пројекта са 7,3 милиона динара и том приликом истакао да ће Министарство културе наставити да буде добра и снажна подршка, што ће свим житељима северног дела Баната, овог североисточног дела Србије, омогућити да ни у чему не заостају за културним животом и културним садржајима и у много већим градовима.

Селаковић је појаснио да су данас потписани уговори са кикиндским Народним музејом и Центром за ликовну и примењену уметност Установом културе "Terra" и да то није све што у Кикинди Министарство културе финансира ове године.

"Када је реч о Народном музеју, укупни износ средстава је 6 милиона динара, а за две пројектне активности већ је опредељено 1,7 милиона динара, што заједно са ова 4,3 милиона, колико смо са ова три уговора, данас обезбедили, износи пуних 6 милиона динара. Ово је само део износа које Министарство културе, као верни партнер и подршка културном животу града Кикинде, пружа вашем граду", рекао је Селаковић.

Подсећајући да је од 2021. до 2024. године Министарство културе, преко различитих конкурса, Кикинди обезбедило преко 80 милиона динара, Селаковић је истакао да ће та подршка бити настављена и у будућности, нарочито преко програма "Градови у фокусу", којим је овај град, пре свега преко пројеката Културног центра, био стални и лојални партнер ресорног Министарства.

Говорећи о могућностима да Кикинда 2027. добије титулу Националне престонице културе, Селаковић је рекао да се те године у нашој земљи одржава и престижна међународна изложба "ЕХРО" и да би то било важно пре свега за Кикинду, јер омогућава покретање једног замајца културног живота, а да би било важно и за Србију, јер би наша земља могла да се упозна са богатом културно-историјском баштином овог краја и Кикинда у свој својој пуноћи показала читавој Србији шта је то што она нуди, а таквих ствари, свакако, јесте много.

"Ако Кикинда добије ту престижну титулу у 2027. години, то ће бити обострано корисно за читаву Србију, зато што, у тој години, када се одржава специјализована светска изложба "ЕХРО", у Београд ће доћи око 3 милиона људи. Будите уверени да ће велики број тих људи пожелети да дође у Кикинду, а уверен сам да ће Кикинда на свој традиционално добар начин, својим гостопримством, али и богатим културним садржајима приказати оно најбоље из овог дела Србије, али и читаву Србију читавом свету", поручио је Селаковић.

Министарство културе је данашњим уговорима обезбедило 4,3 милиона динара кикиндском Народном музеју за уређење простора некадашњих ћелија зграде Курије, потом за пројекат Мокрин - Лалина хумка: некропола из раног бронзаног доба, касне антике и раног средњег века и за преношење знања у раду са блатним малтером на примеру млина сувача, док је 3 милиона динара опредељено Центру за ликовну и примењену уметност Установи културе "Terra" за текуће одржавање кровне конструкције споменика културе "Стара црепана и циглана".

 

 

 

Извор: Танјуг