Вести

Селаковић: Министарство наставља да подржава организације особа с инвалидитетом

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Никола Селаковић присуствовао је традиционалној акцији "Покуцај ми књигом на врата“ у организацији Савеза слепих Србије истичући да ће Министарство наставити да подржава рад удружења особа са инвалидитетом, међу којима је Савез слепих једна од приоритетних организација.

Истакао је да је од 2017. године до 2023. године за програмско финансирање рада издвојено 124 милиона динара и да ће на овај начин бити настављена подршка раду Савеза.

"Књига за све слепе и слабовиде у Србији највећи је и најјаснији прозор у свет, ако знамо медицински да је чуло вида оно које нам обезбеђује доступност више од 80 посто околине у којој живимо и када знамо да су слепе особе ускраћене за 80 посто свога окружења, онда можете замислити колико је књига битна да им ствара визију, колико је књига битна да пробуди њихову машту и наравно, да им испуни време", рекао је Селаковић.

Осврнуо се на договоре Министарства и Савеза да се институционално решавају проблеми који постоје у раду организација особа са инвалидитетом.

Селаковић је подсетио да је на иницијативу председника Савеза слепих Србије Милана Стошића започето доношење посебног закона о организацијама особа са инвалидитетом, као и да је формирана Радна група састављена од еминентних представника организација особа са инвалидитетом и стручњака из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, али и других министарстава.

"Најдаље у наредне две недеље та Радна група ће започети са радом и уверен сам да ћемо врло брзо имати добар и квалитетан учинак тог њиховог рада када ће Србија, надам се у овој години, добити и закон о организацији рада удружења, односно организација особа са инвалидитетом, а по узору на најбоља решења у европској пракси", нагласио је Селаковић.

Акцију Савеза слепих Србије "Покуцај ми књигом на врата", подржавају бројне личности из културног и јавног живота, а Селаковић је овом догађају у мултимедијалној сали "др Милан Будимир" присуствовао с помоћницом у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљаном Барошевић.

 

 

 

Извор: Танјуг