Вести

Селаковић: Мир, стабилност и економски просперитет примарни интерес Србије

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас да су мир, стабилност и економски просперитет примарни интерес Србије, као и да трилатерална сарадња Београда, Сарајева и Анкаре треба да се у већој мери фокусира на заједничке интересе у пољу економије и инфраструктуре.

Економски аспект трилатералне сарадње има значајне потенцијале, и зато је важно интензивирање рада Трилатералног трговинског комитета, као и организовања трилатералних пословних форума, рекао је Селаковић на маргинама неформалног састанка министара иностраних послова учесница Процеса сарадње у Југоисточној Европи у Анталији у разговору са колегама из Турске и БиХ Мелветом Чавушоглуом и Бисером Турковић.

На трилатералном састанку је констатовано да су Србија, Турска и БиХ економски веома тесно повезане, што ствара простор за инвестиције, али и боље инфраструктурно повезивање.

Селаковић је оценио да је развој инфраструктуре један од највидљивијих и најбољих ефеката сарадње, а као најважније пројекте од заједничког интереса и примере добре сарадње издвојио је брзу саобраћајницу ауто-пут Београд-Сарајево-Београд, као и стратешки важан међународни пројекат "Турски ток".

Селаковић сматра да је трилатерални механизам сарадње Србије, Турске и БиХ важан за јачање стабилности, безбедности и развоја у региону, да даје резултате, и да очекује активан приступ све три стране у процесу уз искрену опредељност за сарадњу и јачање међусобног поверења.

 

Извор: Танјуг