Вести

Селаковић на Манифестацији "Мишићеви дани"

Министар културе у Влади Републике Србије Никола Селаковић истакао је на Свечаној академији у оквиру 28. Манифестације "Мишићеви дани" у Струганику да је један од начина да Република Србија и општина Мионица одају почаст и чувају заоставштину великог војводе изградња куће Колубарске битке у коју је до сада уложено 25 милиона.

Министар Селаковић је додао да за завршетак пројекта у Мионици недостаје још 38 милиона динара и најавио да ће средства бити обезбеђена.

"Имајући у виду да је то начин да покажемо и одужимо дуг према великом војводи, ја вечерас најављујем да ћемо тај задатак завршити у току следеће године. Колико год да је то велики износ, мали је за оно што је војвода Мишић урадио за Србију и за народ српски", нагласио је министар Селаковић.

Министар Селаковић је појаснио да је пре десет година по задатку тадашњег председника Владе Републике Србије почео заједнички рад са представницима Општине Мионица и да је приликом друге посете 2018. године имао част да ову манифестацију отвори у име председника Републике Србије Александра Вучића.

"Те 2018. године смо разговарали да би било лепо да се  "Мишићеви дани" отворе надомак војводине куће, јер је тада била код споменика у центру вароши, а сада, када сам дошао трећи пут, нисам ни знао да ће бити овде и поносан сам због тога. То показује да сви Мионичани имају једну особину коју је имао и ваш највећи син Живојин Мишић - да добро памте и да се држе онога што се договоре", додао је министар Селаковић.

Како је рекао, кључеви успеха Живојина Мишића били су једна безгранична и неизмерна љубав према својима ближњима и према родном крају, али и спремност на жртву, чврстина карактера и одлучност у вери у одбрани земље што је најбоље осведочено у војводиним речима уочи Колубарске битке: "Нећу у овом часу никога да слушам када радим посао за који сносим одговорност. Наредио сам повлачење и остајем при томе. Дајте команду коме хоћете, али док сам ја ту, има да буде како ја мислим да је најбоље за ову земљу."

"Други кључ тог успеха била је спремност на жртву. Како Свети Јован Златоусти каже "нема велике љубави, без велике жртве", ко није спреман на велику жртву, тај у себи љубави нема. Зато сам и рекао шта је то војвода оставио Србији осим светлог образа и велике победе, примера јунаштва, части и оданости свом роду и отаџбини. Оставио је својих шесторо деце", истакао је министар Селаковић додајући да треба да се запитамо колико смо сви достојни оваквих предака попут Живојина Мишића.

 

 

 

Извор: Танјуг