Вести

Селаковић на свечаном обележавању Међународног дана људских права

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић и помоћник министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић, присуствовали су свечаности поводом обележавања Међународног дана људских права у Народном музеју.

Овом приликом додељене су награде победницима конкурса "Ј=ЕДНАКИ" и фото-конкурса "ВЕШТИНЕ".

"Креативност која не зна за баријере, она не зна за особе са инвалидитетом или особе без инвалидитета, то је нешто у чему смо апсолутно једнаки, а у чему су некада, наши пријатељи и суграђани, који се боре целога живота, а живе са неким инвалидитетом, могу слободно да кажем - једнакији од нас других јер често служе као пример сопственом енергијом, ентузијазмом, мотивацијом, али и другима који немају инвалидитет, показују колико је важно у животу борити се и стварати", рекао је Селаковић.

Министар је подсетио да се додела награда на конкурсима "Ј=ДНАКИ" и "Вештине" обележавају пету годину за редом, а да је иницијатор идеје био председник Александар Вучић, и да је тим обележавањем дата прилика да се истакне умеће и креативност особа са инвалидитетом, и да ће овај конкурс бити једна врста наше регионалне иницијативе, јер је у Србији добра пракса.

Министар се посебно захвалио амбасадору Народне Републике Кине, господину Ли Мингу, на челичном пријатељству у свим областима, посебно у областима заштите особа са инвалидитетом.

"Симбол те сарадње јесу ти дивни, вредни поклони, односно награде које су захваљујући вама обезбеђене за наше данашње лауреате на овом конкурсу и уверен сам да ћемо наше пријатељство, пријатељство две земље, у свакој области друштвеног живота, тако и у овом за нас важном у изградњи Србије без баријера, јачати и унапређивати сваки наредни пут", рекао је Селаковић.

Овом приликом помоћник министра Барошевић примила је захвалницу од Удружења "Маска" за допринос развоју стваралаштва особа са инвалидитетом у Републици Србији.

Барошевић је у обраћању присутнима истакла да смо захваљујући председнику Вучићу допринели да особе са инвалидитетом буду препознате, као и њихов рад и стваралаштво и да смо тиме остварили заједничке снове у стварању Србије без баријера, она се захвалила и ресорном министру на несебичној подршци у раду Сектора за заштиту особа са инвалидитетом који свакодневно ради са 33 савеза која у свом саставу имају преко 500 локалних удружења, са седиштем у преко 100 локалних самоуправа у Републици Србији.

Обележавању Међународног дана људских права, поред министра Селаковића и помоћнице Барошевић присуствовали су и Њ.Е амбасадор НР Кине Ли Минг, председница Националне организације особа са инвалидитетом Татјана Стојшић-Петковић, извршна директорка Националне организације особа са инвалидитетом Иванка Јовановић, као и добитници награда.

 

 

 

Извор: Танјуг