Вести

Селаковић на свечаности поводом 145 нишке Народне библиотеке "Стеван Сремац"

Министар културе у Влади Републике Србије Никола Селаковић на Свечаној академији поводом 145 година Народне библиотеке "Стеван Сремац" истакао је да најстарија установа културе Града Ниша и једна од првих јавних библиотека југоисточне Србије, успешно негује традицију, историју, културу нашег народа, пратећи притом све савремене облике књижевног, стваралачког и научног повезивања и комуникације.

Министар Селаковић указао је да чињеница да је прва библиотека и читаоница у Нишу основана само годину дана након ослобођења града од вишевековног турског ропства сведочи о тадашњој прекој неопходности описмењавања и образовања становништва, као и о културној потреби за баштињењем писане речи.

"Још те давне 1879. године постављен је чврст темељ културе на коме се град Ниш и људи у њему развијају и напредују и данас, одужујући се својим прецима и отаџбини, а истовремено стварајући плодан залог за нашу будућност“, рекао је министар Селаковић.

Министар Селаковић подсетио је да су почеци стасавања нишке Библиотеке у установу каква је данас били скромни и поступни, а да су пратили преображај јужне престонице Србије и једног од најстаријих балканских градова, од оријентално-балканске касабе до највећег града централне Србије, трећег по величини у нашој земљи.

Министар Селаковић указао је да од свог оснивања до данас, од првих 107 чланова, колико је на самом почетку било читалаца, до данашњих више од 35.000 чланова, преко богате прошлости, скоро век и по касније, нишка Библиотека успешно негује традицију, историју, културу нашег народа, пратећи притом све савремене облике књижевног, стваралачког и научног повезивања и комуникације.

Министар Селаковић нагласио је да ако би неко у савременом добу имао дилему око значаја Народне библиотеке "Стеван Сремац" не само за Ниш, већ и за читав овај део наше отаџбине, нека се сети једног детаља - кад год би непријатељ нападао нашу земљу, када би окупирао и наш прелепи Ниш, један од првих стубова српства на које је ударао била је и Народна библиотека у Нишу, што се у неким земљама може видети и данас.

Министар Селаковић је руководству, тренутним и некадашњим запосленима захвалио за допринос у изградњи овог, како је рекао културног темељца модерне Србије на нашем југу и честитао првих 145 година у уверењу да "онај ко изгура првих 145 година - пред њим је тек будућност".

Министру културе Николи Селаковићу на свечаности је уручена Златна захвалница за неговање традиције и изузетан допринос развоју културе Републике Србије.

 

 

 

 

Извор: Танјуг