Вести

Селаковић на свечаности поводом Дана независности Републике Азербејџан

Министар културе у Влади Републике Србије Никола Селаковић, у својству специјалног изасланика председника Републике Србије Александра Вучића на свечаном пријему поводом Дана независности Републике Азербејџан, честитао је национални празник Азербејџана, захвалио на подршци у Генералној скупштини Уједињених нација и истакао да ће Србија умети то да памти.

Министар Селаковић, иначе копредседавајући Међувладиног комитета за економско-трговинску сарадњу са Републиком Азербејџан, је поручио да се смер озбиљног и дубинског развоја две земље у свим сферама живота и на свим пољима успешно следи, те да су тај смер поставили председници Вучић и Илхам Алијев.

"То је смер развоја сарадње на пољу енергетике, рударства, пољопривреде, трговине, туризма, војне индустрије, у саборности и садејству у међународној арени. Србија и Азербејџан су државе које озбиљно знају своје позиције и те позиције диктирају и наше поступке у међународној арени. Овај однос се заснива на изванредном личном односу председника наших држава пуном искреног пријатељства, односу какав треба да буде пример односима оних шефова држава који искрено представљају своје земље, који теже прво поштовању основних начела и принципа на којима је саздано модерно, савремено човечанство, а који су уписани у Повељи организације Уједињених нација", рекао је министар Селаковић.

Министар Селаковић је истакао да се "поносимо чињеницом што имамо Азербејџан за пријатеља, што је тај пријатељ неко ко када многи заћуте, увек јасно каже да поштује територијални интегритет и суверенитет Републике Србије".

Министар Селаковић је најавио да ће у Бакуу на лето ове године бити одржан састанак Међувладиних комитета за економско-трговинску сарадњу две државе и изразио уверење да ће ускоро бити отворена директна авио-линија између Београда и Бакуа, што може да доведе до директне сарадње пословних заједница две земље, до размене туриста, али и ближег упознавања два народа.

"Оно што је за нас задатак, то је да ово пријатељство не буде одсјај ове наше епохе у којој тренутно живимо, већ да оно траје деценијама и вековима унапред на част и понос наша два народа", нагласио је министар Селаковић.

 

 

 

Извор: Танјуг