Вести

Селаковић: Наредне године улажемо 7,5 милијарди у мере активног запошљавања

"Кроз мере активне политике запошљавања, за које ћемо у наредној години издвојити преко 7,5 милијарди динара, показујемо колико нам је важно да помогнемо послодавцима да отварају нова радна места", истакао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Никола Селаковић отвaрајући  Сајам запошљавања у Врању.

Министар Селаковић је рекао да је на овом сајму, другом по реду у овој години, послове понудило 34 послодавца за 413 грађана Врања и овог краја Србије, што је према његовим речима свакако значајан број, имајући у виду да у Врању тренутно има  5.450 незапослених.

"То је за 11,8 посто мање незапослених у односу на исти период прошле године", истакао је министар Селаковић и додао да је од јануара до августа 1.566  Врањанаца  и Врањанки  добило свој посао.

Министар Селаковић је подсетио да је председник Републике Србије Александар Вучић у више наврата  говорио о томе да посебна пажња мора да се поклони окрузима на југу и истоку Србије. Подсећајући да је уз помоћ Владе Србије и уз врло јасан став и економску политику, коју је утемељио председник Вучић још од 2014. године до данас, министар Селаковић је нагласио да су наша привреда и наша држава  смогле  снаге да иду од 1. јануара у повећање минималне цене рада.

"Минимална цена рада која долази на ниво од 271 динар по сату. Подсетићу вас у јануару 2012. године то је било 102 динара. Дакле, то је било испод једног евра. Минимална зарада нам долази на ниво од 400 евра у динарској против вредности, раније је то било незамисливо. Да ли је то довољно? Није!", оценио је министар Селаковић.

Министар Селаковић је рекао и да се озбиљно смањује број људи који примају минималну зараду, подсетивши да је у односу на пре десет година, данас тај број више него преполовљен. Додао је да су у истом периоду у Врању, просечне зараде, удвостручене.

"Али је зато важно да Србија, да Влада, држава помогне, на свим нивоима покаже посебан степен пажње када је у питању овај део наше државе", рекао је министар Селаковић.

 

 

Извор: Танјуг